Marți, de la ora 19, melomanii sunt așteptați în sala ,,Enescu-Bartók”, la cea de-a IX-a ediție a ,,Festivalului primăverii”. În cadrul conferinței de astăzi, organizatorii au prezentat programul ediției 2019.

,,Festivalul Primăverii cu artiști invitați preponderent din Japonia, ajuns la cea de-a IX-a ediție, a devenit o tradiție a Filarmonicii de Stat, prin colaborarea cu violonistul-profesor Ciprian Marinescu, stabilit în Osaka (Japonia). Datorită acestei conlucrări fructuoase, alături de artiști români celebri, putem invita anual și tineri muzicieni talentați din spațiul japonez. În această ediție a festivalului am prevăzut patru concerte. Sperăm ca acest festival să aducă multă bucurie și primăvara mult așteptată în sufletele spectatorilor”, a spus Vasile Foica, director artistic al Filarmonicii de Stat Oradea.

Debut de festival în acorduri de Bach și Mozart

Anul acesta, ,,Festivalul primăverii” se va derula în perioada 19-28 martie, la Filarmonica de Stat din Oradea, unde vor fi programate concerte de excepție grație colaborării cu Ciprian Marinescu. Stabilit de 8 ani în Japonia, dirijorul se implică în organizarea programului, reușind să aducă anul acesta în fața publicului orădean, 9 tineri soliști niponi. În concertele programate pe 19, respectiv 21 martie, orchestra Filarmonicii va fi condusă de maestrul Tiberiu Soare. Astfel, festivalul debutează cu compozițiile simfonice semnate de Bach, Mozart, Isetsu Iken și Prokofiev. În fața publicului vor evolua Aoshi Yoshida, Nagy Kálmán, Yuna Kusanagi, Motoko Terauchi și Mio Migiyama. Joi, 21 martie, artiștii vor interpreta lucrări de Ravel, Haydn și Beethoven. ,,Mă bucur pentru că în afară de a descoperi tineri talentați, avem prilejul de a compara două culturi care vin în contact și anume cea română cu cea japoneză. Abordarea lucrărilor respective mă face să mă gândesc puțin mai profund la lucrurile pe care eu credeam că le-am lămurit cândva. Descopăr de fiecare dată muzicieni extraordinari de talentați. Acest festival de la Oradea, cu frecvență anuală, reprezintă un punct de contact între cele două culturi”, a precizat maestrul Tiberiu Soare.

Săptămâna viitoare, concertele simfonice vor fi conduse de Ciprian Marinescu și Horia Andreescu.

Mădălina Venter