Începând de miercuri, 13 martie, și până pe 2 iunie, la Muzeul Țării Crișurilor poate fi vizitată expoziția „Roma Antică. Civilizație și grandoare”. Pe lângă obiectele de tehnică militară și civilă expuse, vizitatorii vor putea urmări un film de prezentare a istoriei Imperiului Roman.

„Roma Antică. Civilizație și grandoare” este expoziția care, în 2010 a fost premiată de președintele Italiei pentru inovație culturală. Zeci de obiecte, reconstituiri ale pieselor expuse în muzee din peninsulă au fost aduse la Oradea, grație parteneriatului dintre Muzeul Țării Crișurilor și compania Niccolai Teknoart din Florența. „Expoziția nu mizează pe obiecte originale ci pe obiecte care reconstituie tehnologia militară și civilă din Roma antică, după Vitruvius, și după obiecte expuse în muzeele din Italia” a precizat Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișurilor.

Reproduceri, animație 3D și un documentar

Cele mai importante exponate, deși beneficiau de explicații în trei limbi, au fost prezentate în detaliu de Mihai Bărbulescu, directorul Institutului de Studii Clasice al Universităţii „Babeş-Bolyai”. Academicianul a vorbit despre Tabula Peutingeriana, un pergament de 7 metri care prezintă drumurile romane, localitățile și distanţele dintre ele, însă a lăudat și inițiativa Consiliului Județean de a reabilita, la propriu, imaginea unei instituții de cultură reprezentativă. „După o perioadă tulbure aveți acum șansa să deveniți cel mai frumos Muzeu din România. Din păcate rar vezi o astfel de implicare a autorităților”, a spus Mihai Bărbulescu. Directorul muzeului a subliniat implicarea Consiliului Județean și demersurile autorităților. „Consiliul Județean, reprezentat astăzi prin domnul președinte Pásztor, a făcut totul posibil ca în ultimii doi ani să obținem cele mai multe fonduri pentru aduce muzeul la ceea ce astăzi. Este corect să amintim acest lucru”, a spus Aurel Chiriac.

În cadrul expozției, care va fi deschisă publicului până pe 2 iunie, pot fi văzute reconstituiri ale tehnologiei militare și civile, arme și îmbrăcăminte militară, construcția impunătorului Colosseum în tehnologie 3D, dar și un documentar despre istoria Imperiului Roman.

Veres Diana