Violoniştii Liviu Prunaru (vioară Stradivarius) şi Gabriel Croitoru (vioară Guarneri del Gesu), acompaniați de pianistul Horia Mihail, vor aduce Duelul viorilor pe scena Teatrului Regina Maria în 1 aprilie, de la ora 19.00.

Turneul artiștilor a ajuns anul acesta la cea de-a noua ediţie, timp în care spectacolul s-a jucat în numeroase orașe din țară, dar și în străinătate, chiar la Carnegie Hall în New York. Cei trei muzicieni imaginează pe note un conflict imaginar pentru supremație între familiile celor doi mari lutieri italieni: Stradivarius și Guarneri. ,,Ideea acestei competiții s-a născut din diferențele de nuanță muzicală dintre vioara Stradivarius, care este mai puternică între frecvențele 200 și 250 Hz și la peste 1,6 kHz și Guraneri, care este mai puternică între 315 Hz și 1,25 kHz. Pe lângă aceste caracteristici de ordin acustic, ambele instrumente au o istorie impresionantă, nu doar prin numele pe care îl poartă, ci prin parcursul pe care l-au avut până în prezent, vioara Stradivarius fiind creată în anul 1694, iar cea Guarneri în anul 1730”, au transmis organizatorii.

Programul concertului este următorul:

Henryk Wieniawski: Polonaise brillante în la major op. 21
Liviu Prunaru – vioară
Horia Mihail – pian
Pablo de Sarasate : Melodii lăutărești op. 20
Gabriel Croitoru – vioară
Horia Mihail – pian
Astor Piazzolla: Toamna și Iarna din Patru anotimpuri din Buenos Aires (Cuatro Estaciones Porteńas)
Igor Alexandrovici Frolov – Divertimento, Souvenir și Ragtime
Dmitri Sostakovici – Cinci piese pentru două viori și pian
Carlos Gardel: Volver; Angel Villoldo: El Choclo;
Gerardo Matos Rodriguez: La Cumparsita;
Carlos Gardel – El dia que me quieras
Liviu Prunaru – vioară
Gabriel Croitoru – vioară
Horia Mihail – pian

Biletele pot fi achiziționate de la Agenţia de Bilete a Teatrului de marți până vineri în intervalul orar 12:00 – 18:00 și sâmbătă între orele 10:00 – 13:00, dar și online, de pe http://www.biletmaster.ro.

Larisa Patricia Herlaș