Primăria comunei Remetea a obținut bani din diferite surse de finanţare pentru implementarea unor proiecte importante, cum ar fi modernizarea de drumuri, reabilitarea școlilor sau înființarea unei rețele de canalizare.

Prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) I, în Remetea se modernizează drumuri și străzi comunale pe o distanță de aproximativ 10 kilometri. Proiectul presupune lucrări în valoare de 5,2 milioane lei în localitățile Drăgoteni și Șoimuș, dar și pe drumul de legătură dintre Remetea și Pocola. Până în prezent, firma Imperial Proconstruct S.R.L. a realizat aproape 70% din acest obiectiv.

Tot cu sprijinul Guvernului a fost posibilă începerea lucrărilor de reabilitare și modernizare la Școala Gimnazială nr.1 Remetea. Aproape 1,4 milioane lei au fost alocați, prin PNDL II, pentru schimbarea pardoselii, executare de tencuieli și zugrăveli, amenajarea unei terase, modernizarea grupurilor sanitare și altele. Lucrările, executate de Drum Asfalt S.R.L., au ajuns la jumătate și continuă în ritm alert.

Astfel de lucrări s-au realizat și în cadrul proiectului de reabilitare și modernizare a Școlii Gimnaziale ,,Petru Miheș” Meziad, care are o valoare de 712.000 lei. În acest caz, lucrările au fost realizate în proporție de 95% și urmează să fie finalizate cât de curând de către Linergy S.R.L.

,,Au început lucrările pentru înființarea de rețea de canalizare în satele Remetea și Șoimuș, precum și pentru realizarea unei stații de epurare în Șoimuș. Valoare execuției se ridică la 5 milioane lei și banii au fost obținuți prin PNDL II. Tot prin PNDL II vom realiza un proiect intitulat <<Îmbunătățire infrastructură apă și apă uzată în satul Meziad, comuna Remetea>>, care are o valoare de 2,5 milioane lei. În cel mai scurt timp vom da ordinul de începere a lucrărilor”, a declarat, pentru NewsBihor, Adrian Ștefănică, primarul comunei Remetea.

Căminul Cultural Drăgoteni își va schimba ,,fața”

Sprijinită de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), Primăria comunei Remetea va asigura reabilitarea și modernizarea Căminului Cultural Drăgoteni, pentru care valoarea eligibilă se ridică la 206.000 euro. ,,Acest proiect este unul foarte drag nouă și abia așteptăm să îl vedem finalizat. Până în 16 martie pot fi depuse oferte pe SICAP (nr. Sistem informatic colaborativ pentru mediu performant de desfășurare al achizițiilor publice) pentru proiectare și execuție”, a explicat viceprimarul Ionel – Stelian Copil.

Fonduri europene în valoare de 100.000 euro a obținut comuna și pentru achiziția de utilaje: buldo-excavator, tractoraș de tuns gazon și generator de mare putere trifazic. Proiectul, încheiat în luna ianuarie, a fost depus prin Asociația Grupul de Acțiune Locală ,,Țara Beiușului”, care include comunele Drăgănești,Tărcaia, Pocola, Finiș și Remetea. Asocierea a câștigat recent un alt proiect prin care vor putea fi achiziționate dotări pentru After School în valoare de 10.000 euro la Școala Gimnazială nr.1 Remetea.

Urmează o inaugurare

500.000 lei au fost alocați din bugetul local pentru construirea unei case parohiale în satul Petreasa. ,,Casa parohială propriu – zisă a fost finalizată. În cel mai scurt timp va fi gata și parcarea din față și atunci vom face un eveniment de inaugurare”, a precizat primarul. Tot din bugetul propriu, dar și din donațiile cetățenilor, se lucrează în prezent la reabilitarea Bisericii Ortodoxe din Meziad, care presupune o investiție de 1 milion lei.

Altă sursă de finanțare pe care edilul a fructificat-o este Programul Operațional Capital Uman (POCU), prin care a obținut 460.000 euro pentru formarea cadrelor didactice, implementarea programului After School și asigurarea unei mese calde de prânz pentru copii. ,,Proiectul se derulează pe o perioadă de trei ani. Grupul țintă este format din 170 de elevi din toată comuna, 60 de preșcolari, 60 de părinți și 65 de cadre didactice”, a mai explicat edilul.

Larisa Patricia Herlaș