E moldovean de peste Prut, dar are o tihnă aproape ardelenească. Ba și un umor subtil și hâtru, ca un… personaj de teatru. Pavel Sîrghi și-a aniversat în 3 martie ziua de naștere și ne-a răspuns ghiduș la niște întrebări.

Pavel Sîrghi, te-ai născut în Basarabia, ai studiat actoria la Iași și ai ajuns la Oradea. Cum s-a nimerit să ai un asemenea traseu?
– În Iași am ajuns pentru că în Chișinău nu se făcea clasă de actorie în anul în care am absolvit liceul. Ţară mică, teatre puţine. O clasă de actorie se făcea odată la câţiva ani. Concurs mare, locuri puține. 12/loc. Astfel am ajuns în România…

Cum ai ajuns la teatru? Ai avut ,,antecedente”, ai jucat în școală?
– Da, am făcut un soi de teatru din școala generală. M-a descoperit profa de română și am participat mai la toate serbările cu ceva scenete sau concursuri pe scenă. Am și premii luate. Unul locul 1 pe judeţ (raion la noi) cu un monolog în care-l interpretam pe Ivan Turbincă. Text dramatizat de profa de română. În ciuda timidităţii, pe scenă eram sufletist și inventiv.

Ce ai fi ales dacă nu era să fie teatrul?
– De nu deveneam actor, mă făceam medic veterinar sau inginer agronom.

Printre alte roluri, l-ai jucat pe Lenin în „Cabaretul Dada”. Ce rol ți-a priit cel mai mult și ce ți-ai dori să joci neapărat?
– Da. Ai dreptate, l-am jucat și pe Lenin. Acum am reluat „Capcana lui Hamlet”. Acum zece ani se numea „Uciderea lui Gonzago”. Rolul Sufleorului, la vremea acea, mi-a priit cel mai mult. Îmi priește și astăzi . În general, m-am scăldat cu folos și spor în ,,apele” comediei, dar fără nicio dificultate mă descurc și cu drama.
Nu-mi doresc să joc nimic în mod special. Îmi doresc regizori inteligenţi și creativi, îmi doresc dramaturgi inspirați, îmi doresc colegi sănătoși, talentaţi și muncitori. E bine. Nu ducem lipsă de nimic.

Cum e să joci recentul rol de… tătic?
– A fi tată e aproape magic .

Ai schimbat prefixul, cum se spune. Ce țeluri ai pentru mai departe?
– La schimbarea prefixului îmi doresc ce mi-am dorit și până acum. Vezi răspunsul de la întrebarea 3 . Doar că totul dus la un nivel și mai înalt, căci apare în calcule și experienţa, nu?! În rest, să fim sănătoși cu toţii.

Teatrul Regina Maria