Potrivit primarului comunei Ceica, Ana Livia Șovre, în termen de 30 de zile va fi urcat pe platforma SICAP proiectul de regularizare vale și construcție pod în localitatea Cotiglet.

Întrucât Valea Bozani, cu o lungime de 1145 metri, și Valea Busteasca, cu 792 metri lungime, nu sunt, în prezent, regularizate, accesul la proprietăți se face pe străzi care trec prin albia minoră a văilor. Cum la fiecare ploaie nivelul apei crește, se ajunge la inundarea străzilor adiacente, acestea devenind impracticabile și ducând la izolarea cetățenilor atât în sezonul rece, cât și în perioadele ploioase ale anului. Așa se explică și necesitatea executării în timp cât mai scurt a acestui proiect. ,,Proiectul este de o importanță majoră pentru locuitorii din Cotiglet, de aceea ne dorim să demarăm lucrările cât mai repede”, a precizat primarul Ana Livia Șovre pentru NewsBihor.

Valoarea contractului de finanțare pentru acest obiectiv este de 5,1 milioane lei, iar banii sunt alocați prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) II.

Comuna Ceica a beneficiat de sprijin din partea Guvernului și pentru realizarea altor proiecte, care acum se află în derulare. ,,În prezent se lucrează la alimentarea cu apă a satului Ceișoara, obiectiv finalizat în proporție de 80%, dar și la extinderea cu aproape 1 kilometru a canalizării menajere în Ceica”, a precizat conducerea Primăriei. Împreună, cele două investiții depășesc suma de 2,6 milioane lei.

Școli reabilitate în comună

Înțelegând importanța educației, Șovre s-a asigurat că elevii din comună învață în cele mai bune condiții. Cea mai recentă investiție în acest domeniu, finalizată în august 2018, a vizat modernizarea și reabilitarea termică a Școlii Generale nr. 1 din localitatea Ceica. ,,346.372 lei au fost alocați pentru reparații la acoperiș, schimbarea fațadei, izolarea termică, schimbarea burlanelor și altele”, a precizat primarul.

În anul 2017 s-au efectuat lucrări similare la unitățile de învățământ din Bucium, Incești, Dușești, Corbești, Cotiglet și Ceișoara.

Tot în luna august a anului 2018 a fost finalizată execuția lucrărilor de modernizare la străzi din localitatea Incești, în lungime totală de 1,5 km. Proiectul a fost, de asemenea, susținut financiar de Guvernul României cu suma de 994.545 lei, reprezentând valoarea totală a investiției. În decembrie 2018 a fost finalizat un alt proiect de asfaltare străzi, pe o lungime de 2 kilometri, din localitatea Ceica și din Bucium, care a inclus și o parcare spațioasă situată în centrul localității. Aproape 358.000 lei au fost investiți pentru executarea acestor obiective, banii provenind din bugetul local, cu sprijin din partea Consiliului Județean Bihor.

Legislativul județean a sprijinit comuna și pentru construcția unei capele mortuare, finalizată la finalul anului trecut, care a costat peste 358.000 lei și a dat bani pentru reabilitarea Bisericii Ortodoxe din centrul localității Ceica, lucrări care s-au ridicat la 45.000 lei.

Proiecte de amploare și în 2019

Anul acesta vor începe lucrările pentru alimentarea cu apă în localitatea Dușești și vor fi încheiate lucrările de reabilitare și modernizare la Căminul Cultural Dușești. ,,Ne-am propus ca în 2019 să realizăm racordurile de canalizare în localitatea Ceica, pentru a putea da în folosință stația de epurare, dar și să realizăm un proiect de asfaltare a unor străzi din Corbești, pe o lungime de 3 kilometri. De asemenea, Căminul Cultural din Ceișoara necesită lucrări de reabilitare și modernizare, și am inclus acest obiectiv în lista noastră de priorități pentru 2019”, a mai declarat, pentru NewsBihor, Ana Livia Șovre.

Larisa Patricia Herlaș