Conducerea Muzeului Ţării Crişurilor – Complex muzeal a făcut publică lista cu expoziţiile accesibile publicului în săptămâna 25 februarie – 3 martie.

Bihorenii și turiștii pot vedea expoziţia Transparenţe sacre. Icoane pe sticlă transilvănene (sec. XVII – XIX) din colecţia Muzeului Ţării Crişurilor, găzduită în sediul din Str. Armatei Române nr.1/A, dar și Vivariul, o expoziţie de animale mici, din peste 40 de specii locale şi exotice de păianjeni, insecte, peşti, amfibieni, reptile, păsări şi mamifere, prezentate în 35 acvarii, acvaterarii şi terarii.

Expoziţia Donaţia Iosif Fekete se alătură celor două, cuprinzând 41 de lucrări alese care, împreună cu lucrările existente deja în posesia Muzeului Ţării Crişurilor alcătuiesc o colecţie interesantă de sculptură.

Tot în săptămâna 25 februarie – 3 martie este accesibilă și expoziţia Pictori şi sculptori orădeni, care își surprinde vizitatorii prin lucrări cu tendinţe postimpresioniste, expresioniste, abstracţioniste şi simboliste cu origine în arta populară locală. Expoziţia Artişti plastici orădeni din perioada interbelică rămâne deschisă și se bucură de succes, în Oradea perioada interbelică fiind asimilată în zona culturală de artiști care aplică și răspândesc transformările civilizației de început de secol.

Expoziţia Bihorul „… la spargerea lumii” (12 octombrie 1918 – 20 aprilie 1919), organizată de Muzeul Ţării Crişurilor și Consiliul Judeţean Bihor, încheie această listă, expoziţia fiind una interactivă, care prezintă documente de arhivă, hărţi reprezentând destrămarea Imperiului Austro-Ungar şi formarea României Mari, filme din Arhiva Naţională de Filme a României, fotografii de epocă, costume militare şi tradiţionale, toate cu valoare memorialistică.

Intrarea este gratuită la toate expoziţiile pentru copiii de până la 4 ani, copiii din casele de asistenţă socială, veteranii de război, persoanele cu handicap, lucrătorii actuali şi pensionarii din reţeaua muzeistică naţională.

Larisa Patricia Herlaș