Stațiunile balneare din județul Bihor, precum Băile Felix sau Băile 1 Mai, vor putea beneficia de schema de minimis pentru modernizare şi dezvoltare, aprobată de Guvernul României, ce prevede acordarea de până la 200.000 de euro pentru fiecare investiţie.

Schema de minimis va fi implementată din acest an și se va derula până la 31 decembrie 2020, cu posibilitatea de prelungire. Bugetul alocat pentru aceasta este de 130 milioane de euro anual.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu a explicat care sunt cheltuielile considerate eligibile: ,,Construcţia, extinderea, reabilitarea de capacităţi turistice de alimentaţie publică şi cazare, capacităţilor de tratament balnear pe care le deţin, să spunem, mai multe societăţi comerciale, achiziţia de mobilier şi aparatură medicală specifică tratamentelor balneare, achiziţia de mijloace de transport persoane utilizabile exclusiv în scopuri turistice, cheltuieli privind pregătirea profesională a persoanelor cu calificări în domeniul HORECA, a persoanelor cu pregătire medical-sanitară, precum şi cheltuieli pentru locurile de muncă nou create pentru personalul cu pregătire medical-sanitară”.

Măsura adoptată de Executiv va contribui la dezvoltarea sectorului turistic balnear, precum şi la valorificarea potenţialului în domeniu şi la identificarea mijloacelor de promovare a factorilor naturali de cură utilizaţi în staţiunile de profil.

Larisa Patricia Herlaș

FOTO: Ovi D. Pop