Printre subiectele de actualitate, dezbătute de reprezentanții județului s-a aflat și proiectul continuării lucrărilor la autostrada Transilvania. Oficialitățile au solicitat și un cadrul legal pentru ca autoritățile județene să poată solicita fonduri europene pe programe de dezvoltare, asemenea municipiilor reședință de județ, care au depus cereri de finanțare prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, pentru proiecte dedicate dezvoltării urbane.

„Municipiile reședință de județ se dezvoltă, însă municipiile mai mici sau orașele riscă să rămână fără multe posibilități de accesare a fondurilor pe dezvoltare. Cred că situația s-ar putea echilibra dacă la următorul program financiar al Uniunii Europene s-ar putea aloca finanțări pentru Consiliile Județene”, a spus senatorul Cseke Attila, prezent la întâlnirea cu președintele Senatului. Prezentă la Oradea, alături de Călin Popescu Tăriceanu, Norica Nicolai a admis că subiectul este unul cât se poate de actual. „Este important. Trebuie și putem să îl discutăm, altfel riscăm să pierdem bani”, a precizat europarlamentarul.

Investiții în infrastructură

Unul dintre subiectele de importanță discutate la întâlnirea cu șefii Consiliului Județean a fost cel privind investițiile. „Județul Bihor este pe locul I la atragerea fondurilor prin Programul Național de Dezvoltare Locală. În ceea ce privește continuarea lucrărilor la autostrada Transilvania, am încheiat deja contractul pentru cei 5.5 kilometri, segmentul de drum care va conecta Autostrada Transilvania cu granita cu Ungaria. Cred că autoritățile centrale trebuie să se implice și să sprijine o asociere în care lider este o campanie din România”, a precizat Ioan Mang. Senatorul Cseke Attila și președintele Pásztor Sándor au spus că în acest moment, lucrările la autostrada M4 se află la 26 de kilometri de granița cu România și că până în primăvara anului 2020, când, șoseaua are termen de finalizare, România trebuie să asigure infrastructura de graniță. „Sunt de acord. Trebuie să finalizăm ceea ce am început, este vorba despre imaginea noastră”, a spus președintele Senatului.

La întâlnirea de la Consiliul Județean Bihor au participat Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului, Norica Nicolai, europarlamentar, Daniel Chițoiu, Andrei Gerea, fost ministru al economiei, Dorin Corches, vicepreședinte al Administrației Fondului pentru Mediu, prefectul Ioan Mihaiu, președintele CJ Pásztor Sándor, cei doi vicepreședinți, Ioan Mang și Traian Bodea și consilierul județean, Julien Mateaș.

Veres Diana