Primarul comunei Finiș, Ioan Florian Man a anunțat că vineri va fi dat ordinul de începere a lucrărilor pentru construcția Școlii cu clasele I – IV Șuncuiș.

Firma care a câștigat licitația pentru executarea lucrărilor, Drum Asfalt S.R.L. are la dispoziție 12 luni pentru finalizarea proiectului. Valoarea investiției se ridică la 1,4 milioane lei, bani obținuți prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) II.

Construcția, în regim parter și etaj, va fi ridicată pe un teren aflat în proprietatea comunei Finiș, care are o suprafață de 1.998 mp. ,,La parter vor exista două holuri, trei grupuri sanitare, pentru profesori, băieți și fete, o încăpere în care vor fi depozitate materialele didactice, două săli de clasă, o sală de sport și două vestiare, precum și o cameră tehnică”, a explicat, pentru NewsBihor, Ioan Man. ,,Alte două holuri, două săli de clasă, sala profesorală, un laborator de informatică și o încăpere adecvată pentru depozitarea cornului și laptelui vor exista la etaj”, a mai spus primarul. Astfel, școala va avea o suprafață construită de 318 mp și o suprafață desfășurată de 551 mp.

Investițiile în comuna Finiș nu se opresc aici întrucât au început lucrările pentru modernizarea drumului Ioaniș – Pocola, care are o lungime de 3,8 km. Costurile pentru realizarea acestui obiectiv, adică 3,3 milioane lei, sunt asigurate prin PNDL I. De asemenea, drumul Ioaniș – Finiș se află în faza de licitație. Acesta are o lungime de 3,1 km și banii necesari pentru modernizare, 4 milioane lei, provin din fonduri proprii.

Și realizarea Podului peste râul Crișul Negru va fi urcat pe SICAP săptămâna viitoare, potrivit primarului. Banii pentru acest obiectiv provin, de asemenea, de la Guvernul României.

Mai mult decât atât, lucrările pentru realizarea sistemului de canalizare centralizat pentru localitățile aparținătoare comunei Finiș și a unei stații de epurare moderne sunt în fază avansată. ,,Lucările sunt finalizate în proporție de aproximativ 60%”, afirmă primarul. 7,9 milioane lei costă execuția, bani obținuți prin PNDL I.

,,Îmi propun ca anul acesta să pietruiesc toate drumurile agricole, dar și să construiesc un cămin cu destinație multiplă în Finiș. De asemenea, îmi doresc să ducem la bun final toate lucrările începute în interesul cetățenilor”, a declarat Ioan Man, primarul comunei Finiș.

Larisa Patricia Herlaș