Derulat de Consiliul Județean și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect din fonduri europene, proiectul privind sistemul de management integrat al deșeurilor se împotmolește la executiv. În ședința programată astăzi, consilierii nu s-au înțeles, din nou, la vot.

CHIRILĂ BUJOR, director executiv A.D.I. Ecolect: „Se dorea completarea inventarului județului Bihor prin tot ceea ce înseamnă echipamente și instalații aferente SMID (sistemului de management integrat al deșeurilor). Practic, prin acest vot se amână probabil, trei săptămâni/o lună, până la următoarea ședință când, totuși, sper să fie votat, implementarea proiectului în sine pentru că, acest proiect a fost realizat prin finanțare europeană, un proiect în valoare de aproximativ 50 milioane euro, și bineînțeles că este foarte important ca el să fie inventariat și trecut în patrimoniul județului Bihor pentru ca el să fie transferat către noi, Ecolect, iar noi, în momentul în care vom finaliza licitațiile să îl putem transfera deja operatorului, spre operaționalizare.”

Deși avea nevoie de 24 de voturi pentru a trece, proiectul de hotărâre privind completarea inventarului bunurilor ce aparțin domeniului public al județului a picat, întrunind doar voturile alianței PSD-UDMR-ALDE.

IONEL AVRIGEANU, consilier PNL Bihor: „N-am știut despre ce completare este vorba. Așteptam o discuție și o abordare clară din partea Consiliului Județean. Cred că nu în asta stă rezolvarea problemei. Se va vota și completarea. Este o chestie care durează 10 secunde în calculator, se înregistrează în altă contabilitate. Nu se lucrează, nu se mută utilaje cu trailerul. Nu se întâmplă nimic. Acelea sunt la locul lor. Este o chestie contabilă, care se poate rezolva în 5 minute.”

Mai mult de 5 minute a avut la dispoziție consilierul Sebastian Lascu pentru a-și convinge colegii că este nevoie de implicare pentru ecologizarea zonelor turistice. Acesta a dat însă asigurări că proiectul privind sistemul de management integrat al deșeurilor este o prioritate.

SEBASTIAN LASCU, consilier PNL Bihor: „SMID-ul va merge înainte, cu siguranță. Nu își va permite nimeni să pună piedici acelui proiect ținând cont că acel proiect a fost pornit de pe vremea liberalilor. Este clar că îl vom susține, dar sunt niște discuții. Asta am susținut și acum. Sunt niște lucruri pe care ar trebui să le discutăm nu chiar în plen. Sunt niște lucruri pe care ar trebui să le discuți la o masă rotundă și să le știi dinainte. Asta susțin eu. Dar în perioada aceasta în care văd că există declarații de război de pe toate părțile e greu să susții o chestiune de pace.”

Până luna viitoare, proiectul SMID bate pasul pe loc, iar deocamdată, consilierii PNL Bihor aleg să nu voteze in favoarea implementării.

Veres Diana