Miercuri, la întâlnirea cu vicepreședintele Traian Bodea au participat reprezentanții primăriilor din zona Aleșd. Edilii din cele 22 de unități teritorial administrative care, în noiembrie 2018, și-au dat acordul de principiu pentru aderarea la o Asociație de Dezvoltare Intercomunitară, nu au reușit să se constituie într-un cadrul legal pentru a demara procedurile necesare către Transgaz. Pentru a urgenta înființarea unui A.D.I., juriștii Consiliului Județean Bihor le-au pus la dispoziție edililor soluțiile pentru începerea demersurilor. „La jumătatea lunii martie trebuie să aveți HCL (hotărâri de Consiliu Local) pentru aderarea la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară. Până la jumătatea anului trebuie să se facă studiile geo și ridicările topografice, iar banii pentru acestea trebuie să îi cuprindeți în bugetele locale”, a precizat Traian Bodea. Până la această dată, Primăria Aleșd a făcut doar rezervarea de denumire pentru A.D.I. Primăriile care și-au manifestat intenția de a adera la asociația de dezvoltare intercomunitară sunt Brusturi, Paleu, Oșorhei, Ineu, Tileagd, Vârciorog, Copăcel, Lugaș, Țețchea, Săcădat, Tileagd, Aștileu, Aleșd.

A.D.I. Gaz Sud Bihor, cu un pas mai aproape de racordare

Joi, reprezentanții A.D.I. Gaz Sud Bihor s-au întâlnit cu președintele CJ, Pásztor Sándor și cu vicepreședintele Traian Bodea. Asociația de Dezvoltare Intercomunitară are sediul în comuna Rieni și este constituită din următoarele UAT-uri: Beiuș, Vașcău, Rieni, Criștior, Câmpani, Lunca, Lazuri de Beiuș, Drăgănești, Buntești, Pietroasa și Cărpinet. „Avem solicitare de aderare de la Căpâlna, Tinca, Șoimi. Aceste localități sunt pe magistrală. Însă Lunca și Buntești vor să iasă din A.D.I. Lunca a început demersurile pentru realizarea studiului de fezabilitate pe cont propriu”, a spus Ioan Bota, primarul din Rieni. Potrivit președintelui Pásztor Sándor, consilierii județeni vor adopta, într-una din ședințele următoare, modalitatea prin care vor cofinanța A.D.I.-urile pentru plata studiilor de fezabilitate. „Vom pregăti proiectul de hotărâre, și vom decide un buffer din bugetul pe 2019 cu un procent pentru cofinanțarea studiilor de fezabilitate. Fiecare A.D.I. va primi același procent”, a spus Pásztor Sándor.

Tot în această săptămână au fost rezervate denumirile pentru A.D.I-ul din Valea Ierului, cu sediul în Diosig, și pentru cel din zona Valea Barcăului și Bistrei, cu sediul în Marghita, fiecare urmând să aibă în componență aproximativ câte 10 unități administrativ-teritoriale.

Veres Diana