Aleșii au căzut de acord, și în ședința extraordinară de miercuri au votat, în unanimitate, cele două puncte de pe ordinea de zi, în urma cărora, Consiliul Județean Bihor și partenerii Universitatea Oradea, respectiv societatea Parcuri Industriale Bihor, vor putea depune spre finanțare, proiectul prin care se va realiza Parcul Științific și Tehnologic.

IOAN MANG, vicepreședinte, Consiliul Județean Bihor: „Un proiect strategic, să îi spunem pentru județul Bihor și pentru municipiul Oradea pentru că se crează oportunitatea ca cei mai buni absolvenți, tineri creativi din municipiul Oradea și județul Bihor să își găsească un loc de muncă pe măsura capabilităților lor și a capacității lor intelectuale, aici în Oradea, să nu mai fie nevoiți să călătorească altundeva. Va fi locul în care se va face creație, se va face cercetare, proiectare, prototipuri și care, desigur, au scop final să ajute firmele din județul Bihor prin noutățile pe care ei le vor crea.”

Deși în ședințele din decembrie și ianuarie s-au exprimat împotriva proiectului pe care executivul a dorit să îl depună spre finanțare nerambursabilă, miercuri, aleșii liberali și-au dat acordul pentru ca documentația să poată fi depusă în cursul acestei luni.

IONEL AVRIGEANU, liderul grupului PNL Bihor: „Așa cum ne-am angajat de doi ani și jumătate, de când suntem în Consiliul Județean, am votat toate proiectele care atrag fonduri europene, indiferent dacă avem obiecțiuni legate de acestea, dar nu dorim să fim cei pe care se va arunca vina în momentul în care proiectul, poate, se va rata, pentru că din cauza PNL nu s-a realizat. Noi l-am votat.”

Proiectul va avea o valoare de 7 milioane euro, din care contribuția Consiliului Județean va fi de 50%, restul banilor provenind din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional (POR). Parcul Științific și Tehnologic va fi localizat în zona Ceyrat, pe un teren de peste 7.600 metri patrați. Cu 40 de laboratoare și săli de ședințe, parcul ar putea deveni un important centru de cercetare și inovare.

Veres Diana