Joi, de la ora 18.00, la Filarmonica de Stat Oradea a fost vernisată expoziția de fotografie „Discover Bihor 2018” – prima ediție.

În desfășurarea evenimentului au luat cuvântul Bántó Norbert, director executiv la Agenția de Management al Destinației Bihor, primarul din Sălacea, Horváth Belá, părintele Cristian Ifrim de la Biserica Ortodoxă din Cucuceni, preotul Szomor Attila de la Biserica Reformată din Șișterea, Floare Codoban, o doamnă din Lazuri de Roșia recunoscută pentru meșteșugul torsului în război, Maria Dumitru, gazda fotografilor pe perioada taberei la Pensiune Dorel Codoban din Roșia și cojocarul Gavra Moise din satul Vărzarii de Jos, deținător al titlului onorific de Tezaur Uman Viu, acordat de Ministerul Culturii pentru cei peste 70 de ani de activitate în confecționarea cojoacelor tradiționale.

Expoziția cuprinde 50 de fotografii care au fost realizate în timpul primei ediții a Taberei de fotografie ,,Discover Bihor 2018”, desfășurată în 3 – 9 august în Băile Felix, Băile 1 Mai, Botean, Sălard, Sântimreu, Diosig, Lazuri de Roșia, Remetea, Meziad, Cucuceni, Ștei și Colești. Acestea poartă semnătura unor fotografi din Germania, India, Singapore, Turcia, Polonia, Serbia și România. O parte dintre ele au fost expuse în țările de origine ale fotografilor și s-au bucurat de mare succes. De exemplu, o fotografie care suprinde în prim-plan o tânără din Colești a obținut până în prezent 10 medalii de aur la diferite concursuri.

,,Acest proiect, Tabăra de fotografie <<Discover Bihor 2018>>, este unul de succes, foarte drag nouă. În momentul în care am decis, împreună cu Foto Club Varadium, organizarea primei ediții a taberei, nu am crezut că feedback-ul va fi atât de bun. Pe lângă atragerea turiștilor de peste hotare, un rol important îl au aceste imagini și pentru a le reaminti orădenilor și bihorenilor că tradițiile sunt încă păstrate la noi și sunt de o valoare extraordinară. În cadrul taberei s-au făcut mii de fotografii superbe din care AMD Bihor a primit dreptul de utilizare a peste 500 de fotografii de cea mai bună calitate”, a declarat, pentru NewsBihor, Bántó Norbert.

Tabăra de fotografie ,,Discover Bihor 2018 ” – prima ediție a fost organizată de International Union of Photographers și Varadinum Foto Club Oradea Romania, sub coordonarea lui Ovi D. Pop, în parteneriat cu Agenția de Management al Destinației Bihor și Consiliul Județean Bihor.

Ovi D. Pop a anunțat că a început deja pregătirile pentru cea de a doua ediție. ,,Ne bucurăm de faptul că tabăra a avut succes anul trecut și, de aceea, am decis să organizăm o nouă ediție. Aceasta va avea loc în perioada 3 – 10 octombrie 2019 și credem că va fi cel puțin la fel de reușită ca prima”, a declarat fotograful.

Larisa Patricia Herlaș