Cum luna februarie ne bate încet la ușă, bihorenii care nu ratează niciun spectacol semnat de Teatrul Regina Maria se pregătesc deja să cumpere bilete la reprezentațiile anunțate de conducere. Programul complet îl găsiți mai jos:

Sâmbătă, 2 februarie, Sala Mare îi va găzdui atât pe cei mai mici dintre spectatori, cât și pe cei mai mari, la ore diferite, desigur. Dimineața, ,,Vrăjitorul din Oz”, această poveste nemuritoare, își va surprinde publicul cu peripeţiile lui Dorothy, o fetiţă din Kansas, aruncată de o tornadă pe meleaguri necunoscute. De la ora 19.00 se va juca ,,Profu’ de franceză”, o adaptare de Matei Mircioane, după Tudor Mușatescu, în regia artistică a lui Dan Mirea. În centrul piesei sunt elevii clasei a douăsprezecea, zurlii și puși pe distracție, care au parte, pe lângă agitația provocată de iminența examenului de bacalaureat, de tensiuni iscate de apariția noului profesor de franceză, „mișto, tânăr, brunet, înalt…”, în care fetele descoperă un adonis, iar băieții un rival.

,,Arta Adulterului” revine în forță în 3 februarie, prezentând relația de adulter dintre Jean François, un regizor de film și amanta sa, Nathalie, care este pe punctul de a fi descoperită de soția acestuia. Eforturile pe care le depun cei doi amanți pentru a crea imaginea unei situații care să nu dea de bănuit, depășesc limitele normalului și stârnesc râsul.

În ziua următoare se va pune în scenă ,,Domnișoara Iulia”, spectacol care îi are în distribuție pe Anda Tămășanu, Sorin Ionescu și Lucia Rogoz. Reprezentația pentru ,,Variațiuni enigmatice”, programată în 5 februarie, surprinde întâlnire profesională dintre doi bărbați inteligenți, scriitorul Abel Znorko (Sebastian Lupu), laureat al Premiului Nobel pentru Literatură și jurnalistul Erik Larsen (Petre Ghimbăşan), ambii îndrăgostiți de aceeași femeie.

,,Avalanșa”, având un decor impresionant, se va juca în două zile consecutive, în 6 și 7 februarie. Autorul textului, Tuncer Cücenoğlu a imaginat o istorie anxioasă și simbolică: într-o comunitate cu reguli stricte o persoană poate fi ucisă dacă pune în pericol viața celorlalți.

Singura premieră din această lună se va juca la Sala Arcadia. Este vorba despre spectacolul pentru copii ,,Isprăvile lui Păcală”, în regia lui Petre Ghimbășan. Cei care nu ajung la premieră își mai pot cumpăra bilete la reprezentația din data de 16. ,,Apolodor, pinguinul călător”, de Gellu Naum, un spectacol de Ion Mâinea, se bucură de coordonarea artistica a lui Sebastian Lupu și se va juca, din nou, în 10 februarie.

Tot în data de 10, ,,Capcana lui Hamlet”, cel mai recent spectacol al Trupei Iosif Vulcan revine în atenția publicului cu o viziune modernă asupra piesei shakespeariene. Una dintre cele mai iubite comedii care s-au jucat până acum pe scena Teatrului Regina Maria, ,,Și miniștrii calcă strâmb” își așteaptă publicul în 11 februarie. Cei care vor participa la spectacol se vor bucura de un ritm dramatic extrem de susţinut de o sumedenie de probleme care rezultă din aventurile amoroase ale personajelor principale.

De Valentine’s Day, atât cei îndrăgostiți, cât și cei singuri pot sărbători cu hohote de râs dacă aleg să își petreacă seara în compania actorilor care fac parte din distribuția spectacolului ,,Îndrăgostiții din Ancona”. Acţiunea se petrece în orăşelul italian Ancona, într-o veche piaţetă, unde apropierea dintre case şi vulcanicul sânge latin fac imposibile păstrarea secretelor.

Tonalitatea veselă a celor două comedii se estompează odată cu spectacolul ,,F.A.D. Noduri și plăci”, programat în 20 februarie. Vivacitatea familiei Verei scade când ea decide să le dezvăluie soțului și copiilor că are deja primele simptome ale genei bolii Alzheimer familială, însă doar pentru un moment. Trăsătura de familie care-i caracterizează pe toți este capacitatea de a evita în mod conștient să ia ceva prea în serios, chiar și în cele mai nepotrivite momente. Deznodământul poveștii îl aflați la teatru.

Comedie inspirată din viaţa lui Florence Foster Jenkins, cunoscută în istorie ca fiind cea mai proastă solistă de operă din lume, ,,În plină glorie!” prezintă experiența personajului pasionat de muzică până la patetism, care reușește, în ciuda ironiei unora şi a ridiculităţii dorinţei, să susțină concerte de operă cu sala plină. Reprezentația va avea loc în data de 21.

,,O poveste foarte simplă”, spectacol care s-a bucurat de succes nu doar în Oradea, ci și în Reșița și Cernăuți, se va juca, din nou, în 22 februarie. Subiectul? O poveste despre dragoste: dragostea dintre un băiat și o fată, dragostea față de semeni, dragostea față de animale.

Copiii care au vârsta de peste 6 ani sunt invitați la teatru în data de 24, când vor afla că niciun pețitor de rang nobil nu reușește să o impresioneze pe frumoasa Fiammetta. Drept pedeapsă pentru mândria ei, regele hotărăște să o mărite pe prințesă cu primul cerșetor care-i va cere mâna. Cum se va schimba viața Fiammettei după plecarea din palat veți afla urmărind spectacolul ,,Regele smoc de barbă”.

Ultimele spectacole din februarie se vor juca în data de 25. Este vorba despre ,,Ursul” și ,,Cerere în căsătorie”. Ioana Dragoş-Gajdó, Şerban Borda și George Voinese merită toate aplauzele pentru felul în care reușesc să construiască niște personaje puternice, pline de farmec.

Biletele s-au pus deja în vânzare și pot fi achiziționate de la Agenția Teatrului de marți până vineri în intervalul orar 12:00 – 18:00, iar în weekend între orele 10:00 – 13:00. Puteţi achiziţiona bilete şi cu o oră înainte spectacol sau online pe www.biletmaster.ro.

Larisa Patricia Herlaș

FOTO: Remus Toderici