Programul Național de Screening prin testarea Babeș Papanicolau, pentru depistarea activă precoce a cancerului de col uterin, este derulat în județul Bihor prin intermediul medicilor de familie în relație contractuală cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea și Spitalul „Pelican” Oradea și vizează femeile cu vârsta cuprinsă între 25 – 64 de ani.

În calendarul Organizației Mondiale a Sănătății, perioada 21- 27 ianuarie este dedicată celebrării Săptămânii Europene de Prevenire a Cancerului de Col Uterin printr-o campanie de informare ce are ca scop creșterea gradului de informare al femeilor asupra cauzelor cancerului de col uterin și atragerea atenției asupra mijlocelor de prevenire a acestuia.

Cancerul de col uterin reprezintă a patra cauză de cancer la femei la nivel mondial și principala cauză de mortalitate la femeile de vârstă activă. În anul 2018 s-au diagnosticat 569 847 cazuri noi de cancer de col uterin, reprezentând 3,2% din totalul cancerelor nou diagnosticate. România se afla într-o situație nefavorabilă în privința incidenței (34,9 cazuri noi/100 000 femei) și a mortalității prin cancer de col uterin (10,9 decese/100 000), aflându-se pe primul loc între țările UE, cu aproximativ 1 740 decese anual.

Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinare și testare periodică

Vaccinarea împotriva virusului papilloma uman (HPV) și screening-ul reprezintă strategia optimă de protecție împotriva cancerului de col uterin. Participarea periodică la screening permite depistarea leziunilor precanceroase și a cancerului de col uterin în stadii incipiente. Riscul de cancer poate fi redus cu 40 – 70% prin vaccinare, iar testarea periodică reduce cu încă 30 până la 50% riscul.

,,Multe femei, în special tinere, active în familie și societate, pot fi astfel salvate. Prezintă-te la medic pentru a te informa corect despre metodele de prevenire și depistare precoce a cancerului de col uterin. Nu amâna!”, transmite dr. Daniela Rahotă, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Bihor.

Larisa Patricia Herlaș