Colecționarul de artă Thomas Emmerling s-a întâlnit, în cursul zilei de vineri, la sediul Muzeului Ţării Crişurilor cu specialiştii din cadrul Secţiei de Artă a Muzeului, cu alți colecționari locali și cu jurnaliștii pentru a purta o discuţie despre problema situaţiei colecţiilor particulare după 1989 şi a valorificării acestora.

Muzeul Ţării Crişurilor a organizat în luna noiembrie a anului trecut o expoziţie de excepţie, Heliogravuri şi litografii după lucrările lui Vincent van Gogh şi Auguste Renoir, din colecţia de artă Thomas Emmerling, Nürnberg (Germania), care cuprinde, aşa cum arată şi titlul, lucrări ce provin din colecţia particulară a lui Thomas Emmerling.

Potrivit directorului Aurel Chiriac, Muzeul a avut colaborări fructuoase cu colecționarii de artă încă dinainte de anul 1989. În ultimul timp, însă, numărul acestora, în special al colecționarilor locali, a scăzut dramatic, ei putând fi numărați pe degete. ,,Intenția noastră este să dezvoltăm relațiile cu colecționarii, orădeni sau străini, și, mai mult decât atât, să încercăm să pătrundem în tainele colecțiilor”, a declarat Chiriac în cadrul întâlnirii.

Unul dintre colecționarii cu care a fost încheiat un protocol de colaborare este chiar Thomas Emmerling, un mare iubitor și cunoscător de artă. ,,Arta este întotdeauna internațională. Nu există artă locală sau regională”, crede colecționarul. Tocmai de aceea, a avut de transmis un mesaj artiștilor și colecționarilor români: ,,Ei trebuie să se deschidă, să plece și să se reîntoarcă. O mare problemă este că oamenii au, de multe ori, un orizont limitat”. De altfel, Emmerling se implică activ în sprijinirea tinerilor artiști români, care își doresc să se afirme. ,,Sunt mulți tineri talentați, artiști foarte buni. Vreau să îi ajut să treacă de bariere, să le prezint un orizont lărgit. De aceea, organizez pentru aceștia expoziții în Viena, Elveția, Franța etc”, a declarat colaboratorul Muzeului.

Expoziția Heliogravuri şi litografii după lucrările lui Vincent van Gogh şi Auguste Renoir, din colecţia de artă Thomas Emmerling, Nürnberg (Germania) prezintă o sută de heliogravuri tipărite după desenele lui van Gogh, provenind din colecția industriașului olandez Hydde Nieland din Dordrecht, care au fost publicate la tipografia Versluys en Scherjon din Utrecht (Olanda). Nieland le-a achiziționat în timpul unei expoziții van Gogh de la Haga, în 1892. Portofoliul a fost publicat cu ocazia inaugurării Muzeului din Dordrecht (Olanda), în 1905. Acesta a fost primul publicat şi este prezentat în expoziţie. Spre deosebire de edițiile de mai târziu, desenele din acest portofoliu nu au apărut niciodată pe piața de artă, aceasta fiind prima colecție de heliogravuri după desenele lui van Gogh. A doua parte a expoziţiei cuprinde 34 de litografii pe care Fernand Mourlot, litograf şi editor francez, a reuşit, în 1951, să le realizeze după lucrările lui Renoir. În aceste litografii regăsim multe dintre temele preferate ale lui Renoir, unele fiind color, iar altele în tonuri de gri, ceea ce însă nu le ştirbeşte din frumuseţea şi serenitatea pe care acestea le emană.

Larisa Patricia Herlaș