Misiunea coordonată de prefectul Ioan Mihaiu, dar condusă în teren de şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana”, colonelul Sorin Caba, s-a derulat pe porţiunea de Drum Naţional 75 cuprinsă între Băiţa şi Vârtop. Potrivit specialiştilor, zona prezenta risc crescut de avalanşă. Reuniţi vineri pentru o şedinţă extraordinară, membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă au dispus închiderea circulației pe DN 75, între localitățile Lunca și Vârtop, detonarea controlată a zăpezii de pe versanți, pe porțiunea situată între Km 22-25 şi degajarea zăpezii de pe carosabil.

16 kilograme de explozibil

Ora 19: Pirotehniştii au ajuns în zona versanţilor cu ajutorul membrilor Serviciului Judeţean Salvamont Salvaspeo Bihor. Aceştia au asigurat condiţiile pentru coborârea specialiştilor pirotehnişti, în zona în care au plasat 16 kilograme de material explozibil. Pe durata acțiunii, circulaţia pe DN 75 în zona Băiţa-Vârtop a fost închisă. Accesul către pârtiile de schi din apropierea satului de vacanţă s-a realizat pe rute ocolitoare.

Traficul în zonă a fost realuat în jurul orei 20. Stratul de zăpadă înalt de 30 de centimentri, ce a fost dislocat în urma acţiunii, nu a ajuns pe carosabil deoarece a fost oprit de gardurile de protecţie montate în zonă.

Veres Diana