Dr. Bogdan Galfi este absolvent al Facultății de Medicină și Farmacie Oradea, specializarea Medicină Dentară, promoția 2010. Acesta și-a continuat pregătirea prin cursuri de specialitate postuniversitare, la care a participat în mai multe țări din Europa. În prezent își desfășoară activitatea exclusiv în practica privată, având o pasiune pentru protetica dentară și stomatologia restaurativă. Perfecționismul și setea de cunoaștere de care dă dovadă s-au materializat atunci când a devenit trainer certificat Dentsply Sirona Academy. În interviul următor, Bogdan ne-a oferit câteva sfaturi pentru un zâmbet de vedetă.

NewsBihor: De cât timp lucrezi în domeniul stomatologic?

Bogdan Galfi: Profesez în acest domeniu de nouă ani.

NewsBihor: Care sunt cele mai frecvente probleme pe care le au pacienții care vin să se trateze la tine?

Bogdan Galfi: Cele mai frecvente probleme cu care se prezintă pacienții în cabinet sunt rezultatul neglijenței igienei orale și infecțiile.

NewsBihor: Cum îi încurajezi pe cei care se tem de vizita la dentist?

Bogdan Galfi: În clinica în care profesez există un psiholog care se ocupă cu succes de acest aspect. Pentru pacienții anxioși sau cu alte probleme de sănătate oferim sedarea conștientă cu protoxid de azot sau analgosedarea, sub atenta supraveghere a medicului anestezist.

NewsBihor: Care sunt cele mai noi tehnici și aparaturi pe care le folosești?

Bogdan Galfi: Utilizez laserul în terapiile dentare de zi cu zi, în endodonție, cariologie, chirurgia orală și parodontală (fiind metodă de elecție în tratamentul parodontopatiilor).

NewsBihor: Cât de des trebuie să mergem la un control stomatologic?

Bogdan Galfi: Frecvența cu care un pacient trebuie să se prezinte la medicul dentist o stabilește chiar medicul dentist, în urma consultului. Este greșit să îndemn la cele două clasice consulturi pe an, care nu sunt suficiente de cele mai multe ori. Astfel, la medicul stomatolog ne prezentăm ori de câte ori este nevoie, în funcție de statusul oral al fiecăruia.

NewsBihor: De ce este important ca părinții să îi ducă pe cei mici la stomatolog?

Bogdan Galfi: Este obligatoriu să ne ducem copiii la dentist, indiferent ce vârstă au aceștia. În primul rând, cei mici se familiarizează cu mediul acesta mult mai ușor la vârste fragede, când încă nu au probleme dentare. Această practică aduce, de altfel, un aport la educația lor pentru viitor. Pragul cel mai important în evoluția dentară la copii este momentul în care dinții temporari (de lapte) sunt înlocuiți de cei permanenți, fiind necesare monitorizări ale acestei tranziții pentru a descoperi din timp eventuale anomalii dento – maxilare care se pot trata în perioada de creștere prin tratamente ortodontice, reușind, de multe ori, evitarea fazei chirurgicale în vederea corectării unei anomalii scheletale.

NewsBihor: Ce alimente ar trebui să evităm pentru o dantură sănătoasă?

Bogdan Galfi: Nu evitarea anumitor alimente garantează o dantură sănătoasă, ci menținerea igienei orale corecte. Recomand autoeducarea în acest sens și conștientizarea faptului că și dinții sunt organe ale corpului necesare pentru sănătatea generală.

NewsBihor: Albirea dentară este o procedură la care multe persoane apelează pentru a avea un zâmbet perfect. Are aceasta efecte adverse?

Bogdan Galfi: Albirea dentară este un procedeu relativ simplu și fără riscuri majore atâta vreme cât este efectuată de medicul dentist, în cabinet, controlat și cu produse profesionale care beneficiază de avizele necesare utilizarii lor în acest scop. Cel mai frecvent efect negativ al albirii dentare este sensibilitatea dentară, care este tranzitorie în maxim 48 ore de la albire, dacă sunt respectate indicațiile post procedură. Efectele devastatoare ale albirii dentare le văd des la pacienții care folosesc benzi de albire sau geluri cumpărate de pe internet sau din drogherii.

NewsBihor: Ce alte tehnici legate de estetica dentară îți solicită pacienții?

Bogdan Galfi: Tot ce ține de îmbunătățirea aspectului zâmbetului: fațete dentare, încrustațiile ceramice în locul plombelor, corecția zâmbetului gingival. Aceste proceduri au o cerere foarte mare.

NewsBihor: Ce le recomanzi cititorilor noștri pentru un zâmbet frumos și sănătos?

Bogdan Galfi: Le recomand sa nu își ignore sănătatea și să își prioritizeze acest aspect în favoarea altor lucruri, pentru că dinții sunt la fel de importanți ca sănătatea oricărui alt organ din corp. Să nu mai trateze cu ignoranță aspectul igienei, pentru că e cale scurtă de la o carie netratată soldată cu extracție până la pierderea mai multor dinți. În aceste cazuri, tratamentul devine complex și costisitor. Întotdeauna e mai ieftin să previi decât să tratezi!

Larisa Patricia Herlaș