Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat Oradea va concerta joi, începând cu ora 19.00, sub bagheta lui Hermann Szabolcs.

În programul concertului, melomanilor li se pregătește, spre audiere trei compoziţii de mare frumusețe. Prima lucrare este uvertura Freischütz de Carl Maria von Weber. Uverturile sale, inspirate din rădăcinile muzicii germane, sunt adevărate bijuterii ale genului, compuse cu o adâncă inspiraţie simfonică, remarcându-se totodată prin deosebitul simţ al proporţiilor în ceea ce priveşte forma şi orchestraţia. Se va continua cu ,,Concertul nr. 1 pentru chitară și orchestră în Re major, op. 99” de Mario Castelnuovo-Tedesco. Lucrarea compusă în 1939 s-a bucurat imediat de un succes imens, datorită celebrului chitarist al secolului trecut Andrés Segovia, căruia i-a şi fost dedicat. Dintre cele 41 simfonii catalogate pe care le-a compus Wolfgang Amadeus Mozart din păcate doar câteva apar frecvent în programele concertelor, ultimele trei bucurându-se de cea mai mare popularitate. Dintre acestea, în cea de-a doua jumătate a concertului, va fi programată ,,Simfonia nr. 39 în Mi bemol major”, ce datează din anul 1788. Este de remarcat, că tonul luminos, elanul strălucit şi pozitiv, caracteristic compoziţiei întregi, nu dezvăluie absolut nimic din faptul, că Mozart suferise în această perioadă de nenumărate probleme şi eşecuri în viaţa sa privată. Dirijorul Hermann Szabolcs și solistul Giacomo Bigoni, la chitară, sunt cei care vor plimba publicul spre orizonturi muzicale îndepărtate.

Despre soliști

Dirijorul invitat, Hermann Szabolcs a studiat dirijatul de orchestră la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, la clasa maestrului Petre Sbârcea, la Academia „Franz Liszt” din Budapesta, cu Medveczky Ádám și la Universität für Musik und Darstellende Kunst din Viena, cu Johannes Woldner și Simeon Pironkoff. A participat la cursuri de măiestrie îndrumate de Péter Eötvös, Christian Ehwald, Jan Stulen, Konrad von Abel, Noam Zur, Octav Calleya, iar ca dirijor a colaborat cu Orchestra Radio din Budapesta, orchestra Teatrului de Operetă din Budapesta, Filarmonica Dinu Lipatti din Satu Mare, Filarmonica Arad, Danube Symphony Orchestra, Concerto Budapest, Orchestra de Camera Simplicissimus, Orchestra Anima Musicae, Camerata Regală București. Este director artistic al Cursurilor de Vară de la Csomaköz și fondator și director artistic al Corului de Copii din Satu Mare, unde îndrumă și cursuri de dirijat coral. În prezent este dirijor la Teatrul de Operetă din Budapesta, director al Asociației muzicale Hermann și asistent la Academia de Teatru și Film din Budapesta.

Solistul invitat, Giacomo Bigoni, a început studiul chitarei la vârsta de 8 ani, la Institutul Muzical „Achille Peri” din oraşul natal, conservator în care şi-a obţinut apoi diplomele de licenţă şi masterat. În 2012 a plecat la Londra şi a obţinut Diploma de Artist Interpret la Royal College of Music, unde a studiat cu Carlos Bonell şi Gary Ryan. Ulterior a studiat la Guildhall School of Music and Drama, sub îndrumarea profesorilor Robert Brightmore şi David Miller, susţinut financiar de Leverhulme Arts Trust. În palmaresul chitaristului se regăsesc cele mai importante premii la competiţii internaţionale de profil: Premiile I la Concursul „Antonio Salieri” (2014), la Concursul din Città di Treviso (2013), la Concursul Internaţional „Luigi Zanuccoli” (2006, 2007 şi 2009), Premiile II la Festivalul de Chitară „Arte a 6 Corde” (2009), la Concursul „Suoni Nuovi” şi Premiul III la Competiţia din Città di Celano. A susţinut concerte în Italia, Marea Britanie, Spania şi România. În 2014, şi-a lansat primul album solo, Take Time, la casa de discuri Discoland Records din Marea Britanie, care include lucrări de Albéniz, Castelnuovo-Tedesco, de Falla, Di Salvo, Piazzola şi Walton.

Mădălina Venter