Conform procedurii, consilierii județeni, prezenți la ședința de marți, au votat proiectul de hotărâre privind încetarea detașării lui Călin Puia la Direcția Tehnică, iar apoi suspendarea acestuia din funcția de director general al DGASPC Bihor.

Detașat, în ședința din 20 noiembrie 2018, în funcția de director adjunct al Direcției Tehnice din cadrul Consiliului Județean Bihor, Călin Puia s-a ales, după ședința de marți, și cu raportul de muncă suspendat de drept. Conform legii 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, raportul de serviciu „se suspendă de drept în cazul în care s-a dispus trimiterea în judecată pentru săvârşirea unei infracţiuni”. Ori din decembrie 2016, Călin Puia a fost trimis în judecată pentru omisiunea sesizării organelor judiciare și abuz în serviciu privind fapte de violență asupra unor beneficiari ai serviciilor sociale furnizate de DGASPC. „Timp de 25 de luni domnia sa a luat salariul de director fără a avea dreptul să mai fie funcționar public. Noi nu am fost informați de acest lucru din această cauză aș ruga conducerea DGASPC, să extindă cercetările, să vedem cine se face vinovat pentru faptul că nu s-a adus la cunoștința Consiliului Județean, fiindcă nu cred că a fost informat doar domnul Puia. Și Serviciul Juridic din cadrul DGASPC a fost informat și sigur tăinuirea și aducerea în situația de față a instituției, cu un director care a stat timp de 2 ani de zile ilegal pe funcție, este o problemă gravă”, a spus, în cadrul ședinței, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Ioan Mang.

Conform procedurii, cei 18 consilieri prezenți în plen au votat proiectul de hotărâre privind încetarea detașării lui Călin Puia la Direcția Tehnică. După transmiterea hotărârii, aleșii au votat proiectul privind constatarea suspendării de drept a raportului de serviciu al funcționarului public. „Serviciul de Monitorizare a Instituțiilor Subordonate (SMIS) și DGASPC să extindă cercetările să vedem cine este vinovat pentru tăinuire, timp de mai bine de doi ani”, a adăugat vicepreședintele Ioan Mang. Informarea privind calitatea de inculpat a fostului director general Călin Puia a ajuns la Consiliul Județean Bihor, abia în luna ianuarie 2019. În cadrul ședinței de astăzi, consilierii au validat-o pe Camelia Gaciu în funcția de director general al DGASPC, funcție publică de conducere temporar vacantă.

Veres Diana