Machiajul a devenit o formă de artă extrem de apreciată. Unul dintre cei mai talentați make-up artiști din Oradea, Ioana Boroș ne-a dezvăluit câteva trucuri pentru un look impecabil.

NewsBihor: Cum ai intrat în această lume fascinantă a artei machiajului?

Ioana Boroș: Am fost pasionată de tot ce ține de frumusețe încă de când eram copil. În liceu am început să-mi machiez prietenele, însă totul s-a concretizat în primul an de facultate, în Cluj. Am afișat un anunț în camin în care mi-am prezentat serviciile de machiaj, lucru pentru care am fost mustrată ulterior de administrator. Astfel am început să am primele cliente, fapt care m-a motivat să urmez un curs de make-up. Așa a început povestea mea.

NewsBihor: Care este principala provocare cu care te confrunți în timpul unei sesiuni de make-up?

Ioana Boroș: O provocare este să încerc să conving unele cliente că nu le avantajează tipul de machiaj pe care mi-l solicită. Sunt cliente care vin cu poze preluate din mediul online, photoshopate, poze cu o alta tipologie de față decât a lor sau o altă formă a ochilor și uneori este greu să le fac să înțeleagă că machiajul respectiv nu li se potrivește. Dar, în cele din urmă reușim să ajungem la un numitor comun, iar ele pleacă mulțumite, și asta e tot ce contează. De asemenea, există situații în care mi se cere un stil de machiaj pe care nu l-am mai realizat înainte, dar acest lucru mă bucură, pentru că astfel reușesc să ies din zona mea de confort și să încerc ceva diferit.

NewsBihor: Dar reversul medaliei, cea mai mare satisfacție profesională?

Ioana Boroș: Cred că cea mai mare satisfacție a oricărui make-up artist este reacția clientei la finalul sesiunii de machiaj. Am cliente care mă îmbrățișează după ce văd rezultatul, iar asta nu poate decât să mă bucure.

NewsBihor: Tu oferi și cursuri de machiaj. Cui se adresează acestea?

Ioana Boroș: Da, așa este. Țin cursuri de baza în machiaj, dar și pentru avansați. Părerea mea este că oricine crede că are un pic de talent și își dorește să mearga pe acest drum este binevenit la curs. Lumea aceasta este frumoasă, dar ca în orice domeniu e nevoie de implicare, perseverență și seriozitate.

NewsBihor: Cât de ofertantă este piața din România pentru make-up artiștii aflați la început de drum?

Ioana Boroș: Dacă dai dovadă de seriozitate și investești în tine – prin workshopuri, seminarii, cursuri etc, clientela va veni. În zilele noastre machiajul este un serviciu foarte căutat, pentru că femeile își doresc să fie aranjate și frumoase pentru orice ocazie. Fiecare make-up artist are un stil propriu, iar clientele te aleg în funcție de asta. Cred că este loc pentru toată lumea.

NewsBihor: Ce produse nu ar trebui să lipseasca din trusa de machiaj a cititoarelor noastre?

Ioana Boroș: În opinia mea, o trusă de machiaj pe care orice femeie ar trebui să o dețină cuprinde un fond de ten potrivit tipului de ten pe care îl are, o mascara, un ruj nude pentru zi și unul roșu pentru ocazii speciale, o pudră translucidă pentru fixarea fondului de ten, un blush, un iluminator și o paletă de farduri în nuanțe de maro, crem , mov, burgundy.

NewsBihor: Cum ar trebui să se diferențieze un machiaj de zi de unul de seara?

Ioana Boroș: Un machiaj de zi presupune o abordare naturală întrucât este purtat în lumina zilei, diferită de lumina difuză de care avem parte seara, când purtăm machiaj de ocazie. Machiajul de zi e caracterizat de un ten luminos, glowy, deloc încărcat, nuanțe de nude la ochi, o linie de tuș și buze nude. În schimb, machiajul de seară poate avea accente, pe ochi sau pe buze. Tenul trebuie să fie fără cusur, de aceea se recomandă folosirea unui fond de ten cu acoperire mare. Important este ca machiajul să fie purtat cu atitudine.

NewsBihor: Ce greșeli frecvente de machiaj ai observat și cum pot fi corectate?

Ioana Boroș: Machiajul e o artă. Există machiaje de podium, machiaje de beauty, de shooting-uri etc, iar ele sunt diferite. Ceea ce consider eu a fi o greșeală în machiaj este să nu pui în evidență trăsăturile feței. Dar, prin exercițiu se ajunge la corecție, cu atât mai mult cu cât avem acces la informație (există o mulțime de tutoriale online), care ne vine în ajutor.

NewsBihor: Care sunt tendințele în machiaj anul acesta?

Ioana Boroș: Știm cu toții că la început de an sunt prezentate noile tendințe în materie de machiaj, păr, unghii, haine etc. Unii make-up artiști spun că se poartă tenul glowy, fresh și buzele în nuanțe tari, în timp ce alții militează pentru un look glossy atât la buze, cât și la ochi. Cert este că se vrea un ten luminos, un machiaj care să se contopească perfect cu trasăturile fiecărei persoane. Părerea mea este că tendințele vin și pleacă, dar un machiaj care ți se potrivește și te carcaterizează nu va fi demodat niciodată, așa că eu sfătuiesc femeile să poarte ce le place și ce le stă bine, fără să uite că less is more (nr. Mai puțin înseamnă mai mult).

Larisa Patricia Herlaș