Conducerea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (A.D.I.) ECOLECT Group Bihor a prezentat joi, la sediul Consiliului Județean, starea actuală a proiectului „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Bihor” (SMID).

Director executiv al A.D.I. Ecolect Group Bihor din aprilie 2018, Bujor Chirilă este de părere că salubritatea reprezintă ,,una dintre problemele majore ale județului Bihor”. Tocmai de aceea, eforturile asociației s-au îndreptat, cu precădere, asupra proiectului SMID. Potrivit conducerii, în prezent se lucrează la caietele de sarcini privind atribuirea serviciilor publice de salubritate, care ar trebui finalizate până în 15 februarie. ,,Unitatea de implementare a proiectului avea sarcina de a realiza caietele de sarcini. Acestea ar fi trebuit finalizate până în septembrie 2017. În urma analizelor pe care le-am făcut, am ajuns la concluzia că este imperativ necesar ca aceste caiete să ne parvină nouă, celor de la A.D.I. Ecolect Group”, a declarat directorul, motivând că acestea ar fi prezentat o serie de deficiențe.

După ce A.D.I. Ecolect Group Bihor va finaliza caietele de sarcini, acestea vor fi supuse aprobării în fiecare Consiliu Local din județul Bihor. ,,Dacă o unitate administrativ-teritorială, respectiv un Consiliu Local nu aprobă caietul de sarcini, întregul proiect este blocat. De aceea, trebuie să înțelegem că este foarte important să lucrăm în echipă, pentru că interesul nostru este același”, a transmis Bujor Chirilă.

Municipiul Oradea ar putea deveni ,,zonă distinctă”

Conform proiectului SMID, județul Bihor a fost împărțit în 6 zone de colectare, prima dintre acestea fiind reprezentată de municipiul Oradea și alte 25 de comune limitrofe. Această organizare ar putea suferi, însă, modificări. ,,S-ar impune, pentru a asigura o cât mai bună funcționalitate a SMID-ului, ca Oradea să devină zonă distinctă. În acest sens, s-a făcut o solicitare către Ministerul Fondurilor Europene, iar răspunsul primit a fost acela că există posibilitatea ca zonele să fie reașezate în cadru SMID, cu condiția să efectuăm niște studii și analize suplimentare. Acestea au fost finalizate și urmează să fie trimise”, a precizat directorul executiv al ECOLECT.

,,Proiectul a fost conceput sub oblăduirea conducerii PNL a Consiliului Județean Bihor. El a fost conceput pe 6 zone, cu 6 stații de transfer. Încă de la începuturi, Primăria Oradea a solicitat ca municipiul Oradea să fie separat. Conducerea PNL de atunci nu a acceptat acest lucru. (…) Având în vedere faptul că zona 1 nu are o stație de transfer proprie, ci este o stație care aparține deja unui operator privat până în 2024, putem rupe în două această zonă. Astfel, cele 25 de comune ar putea avea un operator, iar Oradea să aibă un alt operator”, a explicat și Ioan Mang, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor și președintele A.D.I. ECOLECT Group. Această soluție este oportună în condițiile în care Oradea colectează peste o treime din deșeurile județului Bihor și, împreună cu cele 25 de comune din jur, s-ar fi ajuns ca zona 1 să dețină aproximativ 45 – 50% din deșeurile care se adună în județul Bihor. ,,Era foarte mult pentru un singur operator”, a punctat Mang.

Vicepreședintele Consiliului Județean Bihor a răspuns și declarațiilor făcute de către Ilie Bolojan la finalul anului, într-o conferință de presă, când anunța că se gândește să părăsească asocierea. ,,Sper că domnul primar are maturitatea necesară încât să realizeze faptul că nu poate să iasă din SMID, pentru că va cauza prejudicii pentru toate UAT-urile, inclusiv pentru cele liberale, și mai ales pentru Primăria Oradea”, i-a transmis social-democratul. La finalul conferinței de presă, Ioan Mang a făcut un apel către membrii asociației, primăriile din județ, care nu și-au plătit cotizațiile pe 2018 să facă acest lucru cât mai curând cu putință.

Proiectul SMID Bihor este finanţat prin Programul Operaţional Sectorial – Mediu 2007 – 2013 şi are o valoare totală de 199.895.470 lei (54.903.134 euro).

Larisa Patricia Herlaș