Premiera spectacolului ,,Capcana lui Hamlet”, prima din acest an, va avea loc duminică, de la ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului Regina Maria. Conducerea a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, că spectatorii vor avea parte și de alte surprize în luna ianuarie.

„Capcana lui Hamlet” este o adaptare după Nedialko Yordanov, un om de literatură bulgar a cărui operă se remarcă prin texte din registre diverse precum poezie, proză, jurnalism politic și teatru. Textul „Uciderea lui Gonzago”, care stă la baza spectacolului „Capcana lui Hamlet”, este, la rândul său, inspirat din tragedia shakespeariană „Hamlet” și prezintă o variantă diferită și îmbogățită a evenimentelor de la curtea castelului Elsinore, centrată pe condiția artistului. Hamlet, prințul Danemarcei pune la cale crearea unor împrejurări artificiale care reeditează abominabila crimă înfăptuită asupra tatălui său, iar pionii acestui plan de a demasca nelegiuirea săvârșită de Claudius, actualul rege, sunt actorii care tocmai au ajuns la castel. Victimele experimentului imaginat de Hamlet nu rămân, însă, doar unchiul său și – într-o oarecare măsură – mama sa ci și protagoniștii spectacolului, artiștii care „țin oglinzile” pentru ca spectatorul să se vadă pe sine însuși.

Textul „Uciderea lui Gonzago” a mai fost montat la Oradea în anul 2010, spectacolul cu același nume având, însă, doar câteva reprezentații care s-au jucat la Casa de Cultură a Sindicatelor. ,,Am reluat acest spectacol deoarece s-a jucat de puține ori și este foarte apreciat de critica de specialitate și de public”, a explicat Victoria Balint, șef al biroului de proiecte culturale.

Traducerea textului este realizată de Elvira Rîmbu, actriță și Manager Interimar la Teatrul Regina Maria, concepția regizorală a spectacolului îi aparține reputatului om de teatru Petru Vutcărău, care montează deja al doilea spectacol din această stagiune cu actorii care fac parte atât din Trupa Iosif Vulcan, cât și din Trupa Arcadia, iar scenografia este semnată de talentata artistă Oana Cernea. ,,Nu prea îmi place mie, ca regizor, să reiau spectacolele. (…) Nu este, însă, cazul acestui spectacol întrucât materialul este atât de ofertant și de o actualitate atât de pregnantă încât am impresia că nici nu au trecut acești 10 ani, deoarece nu s-a schimbat nimic”, a mărturisit regizorul Vutcărău în timpul conferinței de presă.

Din distribuția spectacolului fac parte actorii Richard Balint (Charles), Elvira Rîmbu (Elisabeth), Petre Ghimbăşan (Benvolio), Răzvan Vicoveanu (Henric), Denisa Vlad (Amalia), Pavel Sîrghi (Sufleurul), Sorin Ionescu (Polonius), Consuela Egyed (Ofelia), Alin Stanciu (Horatio), Sebastian Lupu (Călăul), Ciprian Ciuciu (Hamlet), Igor Lungu (Un spion, Un torţionar).

Spectacol de poezie

Următoarea premieră a Teatrului Regina Maria, „RĂZLEȚE… Spicuiri din lirica lui Tudor Arghezi” este un moment artistic de excepție, dedicat iubitorilor de poezie. Susținut și realizat de către actorul Eugen Țugulea, spectacolul are menirea de a conserva și de a readuce în atenția publicului orădean opera unuia dintre cei mai prolifici și îndrăgiți poeți români: Tudor Arghezi. Glasul reputatului actor va fi acompaniat de sunetele instrumentelor de suflat mânuite cu pricepere de Petrică Popa, membru al Ansamblului Artistic Profesionist ,,Crișana”. Orădenii sunt așteptați să pășească în lumea magică a poeziei luni, 21 ianuarie, de la ora 19:00, la Sala Arcadia.

,,Inițial mi-am dorit ca acest spectacol să poarte titlul <<Amestecate>> pentru că am ales poezii din toate genurile. Însă mi-am dat seama că acest titlu nu e departe de numele unui volum de Arghezi, <<Răzlețe>>, care este mai reprezentativ”, a declarat Țugulea. Maestrul și-a arătat dezamăgirea pentru faptul că spectacolele de poezie nu au un public numeros, în ciuda faptului că ,,poezia aduce în sufletul oricăruia dintre noi niște rezonanțe pe care nimic altceva nu le aduce”.

Concert dedicat Unirii Principatelor Române

Ansamblul Artistic Profesionist „Crişana” va organiza, de asemenea, o premieră, intitulată ,,Uniți în cuget și-n simțiri”. Spectacolul va fi prezentat de îndrăgitul actor George Voinese și vor fi invitate special Niculina Stoican şi Mioara Velicu, care vor concerta alături de artiştii bihoreni Felicia Costin, Petrică Popa, Cornelia Covaciu, Luminiţa Tomuţa, Stângaciu, Leontin Ciucur și corpul de dansatori al ansamblului. Artiștii vor fi acompaniați de orchestra condusă de maestrul Adrian Miescu, iar regia artistică a spectacolului este semnată de Leontin Ciucur.

,,Acest concert extraordinar dedicat Unirii Principatelor Române va avea loc joi, 24 ianuarie, de la ora 19:00, la Sala Mare. Costul biletelor este 30 lei la lojele centrale, 25 lei la lojele laterale, 25 lei în sală și 15 lei la balcon”, a precizat Ciucur.

Biletele s-au pus deja în vânzare și pot fi achiziționate de la Agenția Teatrului de marți până vineri în intervalul orar 12:00 – 18:00, iar în weekend între orele 10:00-13:00. Puteţi achiziţiona bilete şi cu o oră înainte spectacol sau online pe www.biletmaster.ro.

Larisa Patricia Herlaș