Bereczki Eszter și tatăl său au participat la un tur ciclist în Grecia. Avea 13 ani, iar tura pe bicicletă s-a încheiat după mai bine de două săptămâni. Astăzi, la 18 ani, orădeanca este membru al lotului național de mountain bike, însă are și un vis: aflați ce îi lipsește pentru a participa la Jocurile Olimpice.

Bereczki Eszter: Mă numesc Bereczki Eszter, locuiesc în Oradea și am 18 ani. Sportul a făcut întotdeauna parte din viața mea. La început făceam orientare turistică și alergare alături de echipa școlii, dar pe lângă aceasta mă dădeam și cu bicicleta, doar de plăcere. Făceam ture în munți cu părinții mei, iar după o vreme am devenit pasionată de ciclism. La 13 ani am făcut împreună cu tatăl meu o tură de 17 zile în Grecia. A fost o adevărată provocare pentru mine la acea vârstă, dar după aceasta am început să mă antrenez și am luat startul la competiții de ciclism, mai exact – mountain bike. Ca membru al lotului național de MTB, în 2017 am câștigat Campionatul Balcanic la MTB XCO. Începând cu 2017 concurez pentru orădenii de la Carcover Racing Team și sunt campioană națională la mountain bike cross country olimpic (MTB XCO) și ciclocros.

News Bihor: De ce ciclism?

Bereczki Eszter: Pentru că este mai mult decât un hobby sau sport. Este modul meu de viață, felul în care trăiesc. Un lucru, o pasiune care mă motivează și mă face să mă simt liberă să fac ce îmi doresc, care mă face să uit de alte probleme și mă face mai fericită. Nu pot altceva decât să îl recomand tuturor; cu siguranță se vor simți bine și va pune un zâmbet pe chipul fiecăruia.

News Bihor: Ce calități trebuie să aibă un ciclist?

Bereczki Eszter: În primul rând trebuie să fie hotărât și perseverent, să nu se lase bătut când lucrurile încep să devină mai grele. Trebuie să își găsească mereu o motivație. Trebuie să știe să se țină de un program de antrenament, să știe care sunt punctele lui slabe și să le îmbunătățească. Doar cu multă muncă și determinare poți ajunge foarte bun. Bineînțeles, această evoluție durează mai mulți ani, până va ști cum să abordeze orice situație, moment de tensiune, dificultate sau obstacol, fie că este vorba despre o cursă sau doar o ieșire cu prietenii cu bicicleta.

News Bihor: Ce părere ai despre situația sportului în țară față de nivelul internațional?

Bereczki Eszter: Am petrecut vara la Centrul Mondial de Ciclism din Elveția și pot să spun că mai avem mult de evoluat în toate privințele. Cea mai mare probelmă este că sunt relativ puțini cei care practică acest sport, mai ales la feminin. Federația Română de Ciclism ar trebui să se implice mai mult în sprijinirea sportivilor, în creșterea nivelului competitiv, precum și în popularizarea acestui sport. Oricum, în ultimii ani ciclismul de performanță în România a evoluat mult și cred că va continua să crească, dar va dura mult până vom putea concura cu celelalte țări.

News Bihor: Cum se împacă școala cu sportul?

Bereczki Eszter: Am terminat școala și momentan învăț pentru admiterea la facultate, dar când eram la școală singura problemă era că trebuia să lipsesc destul de mult din cauza concursurilor sau cantonamentelor și aveam mult de recuperat. Până la urmă contează să respecți un program și adevărul e că mereu îți vei găsi timp pentru ceea ce vrei dacă îți dorești cu adevărat.

News Bihor: Există o persoană pe care o admiri și te motivează?

Bereczki Eszter: Acum câțiva ani când am început să practic acest sport nu cunoșteam niciun mare campion. Familia, părinții mei și prietenii mă motivau și „zâna mea nașă”, Fodor Emese, o sportivă care m-a ajutat cu sfaturi și a avut încredere în mine de la început. Obiectivul meu era să o pot ajunge la concursuri și eram fericită când puteam să concurez lângă ea. Acum favorita mea este Annika Langvad, multiplă campioană mondială la MTB Maraton și XCO.

News Bihor: Când vorbim despre sport, despre performanță vorbim și despre sacrificii …

Bereczki Eszter: Traseele actuale de cross-country au devenit foarte tehnice, iar concurența este foarte mare. Dacă vrei o șansă spre un rezultat mai bun, ai nevoie de echipament performant. Bicicletele, piesele, echipamentele costă foarte mult și se uzează foarte repede, despre deplasări și cantonamente să nici nu vorbim. Fără susținerea părinților, a echipei și a sponsorilor nu aș reuși să ajung la curse, nu aș putea să mă antrenez, toată munca mea ar fi în zadar. Doresc să le mulțumesc și pe această cale pentru susținere. Mă antrenez zi de zi ca să îmi îndeplinesc obiectivele. Mai am de evoluat atât la partea de forță cât și la tehnică. Este foarte important să învăț cum pot pedala eficient în condiții de concurs și să devin mai rapidă ca să mă pot ține după adversarele mele.

News Bihor: Care este visul tău cel mai mare și ce îți lipsește spre exemplu, pentru a ajunge la Olimpiadă?

Bereczki Eszter: Îmi cunosc limitele. Obiectivul meu este să dau tot posibilul la curse, după fiecare să devin mai puternică, mai rapidă și în timp să ajung cât mai în față, la Campionatele Europene și Mondiale. Este aproape imposibil să ajung la Olimpiadă deorece pentru calificare este nevoie de puncte strânse la cursele internaționale de către 3 sportive și în momentul acesta practic sunt singura sportivă din țară care participă la curse de cross country olimpic.

News Bihor: Ai avut un an competitiv încărcat cu concursuri reușite. Ești mulțumită de aceste rezultate?

Bereczki Eszter: Anul acesta am avut parte și de bine și de rău. Am avut și rezultate bune, de exemplu am câștigat Cyprus Sunshine Cup, dar am avut și rezultate sub așteptări. Am avut ocazia să concurez alături de cei mai buni cicliști din lume și consider că după un timp voi reuși ce mi-am propus.

 

Vereș Diana