Lider în cadrul a două proiecte și partener în alte două depuse în cadrul programului Interreg  V A România – Ungaria, Municipiul Marghita a reușit să atragă, doar în acest an, fonduri transfrontaliere în valoare de peste 2 milioane euro.

POCSALY ZOLTÁN, primar, Municipiul Marghita: „În total avem aproximativ 2.100.000 euro câștigate. După proiectul de la Aleșd vor rămâne calculatoare, vor rămâne programe. Cu Berettyoújfalu era un proiect mai mic din care nouă ne rămâne o scenă completă.

Proiectul „Pod administrativ între orașele din zona transfrontalieră româno-maghiară”, cu municipiul Aleșd lider, vizează cooperarea autorităților publice. În calitate de partner, unitatea administrativ-teritorială Marghita urmează să fie dotată cu un sistem informatic integrat. Prin proiectul „Cooperare transfrontalieră sustenabilă pentru cetățeni între municipiile Marghita și Berettyoújfalu” se dorește intensificarea colaborării pe plan cultural cu localitatea înfrățită. O scenă mobilă urmează să fie achiziționată. Contractele de finanțare pentru cele două proiecte au fost deja semnate, iar valoarea finanțată este de 72.500 euro, respectiv 48.000 euro. Cel de-al treilea proiect vizează mediul de afaceri din microregiunea Barcău.

BOTOS ALEXANDRU, consilier, Primăria Municipiului Marghita:„Dorim îmbunătățirea ratei de angajare a oamenilor. Vom crea un centru antreprenorial pentru micii producători, agricultori. Ei vor participa la formări în domeniul agriculturii, în domeniul managementului, vor rămâne cu cursuri acreditate de Ministerul Educației.”

La Marghita va fi construit un centru în care micii producători vor putea să comercializeze produsele proprii. Valoarea proiectului este de aproape 1.700.000 euro. În cadrul programului strategic de sănătate în care lider este Consiliul Județean Bihor, Spitalul Municipal Marghita urmează să fie dotat cu un aparat de telemedicină performant, iar cadrele medicale vor participa la cursuri de instruire.

Veres Diana