Călător prin bucătăriile lumii, Quim Rueda Pilar reușește să transforme orice preparat într-o adevărată operă de artă. Iar renumele i s-a dus în aproape toate colțurile țării, fiind implicat în proiecte care reușesc să arate frumusețea și complexitatea naturii folosind ca fir conductor bogăția naturală în materiile prime comestibile din România.

 

News Bihor: Prin intermediul Biroului Țara Beiușului, colaborăm de aproape doi ani iar în tot acest timp, am remarcat că ești într-o continuă transformare.

Quim Rueda Pilar: Sunt un om simplu căruia îi plac lucrurile complicate. M-am format în bucătăria creativă și după aceea am vrut să știu cât mai mult despre materiile prime cu care lucram, și așa am început o cercetare a gustului și a tehnicii de a produce sau colecta mâncarea.

News Bihor: Ai părăsit Spania natală de aproape un deceniu. Ce te-a motivat în dorința de a te muta în România?

Quim Rueda Pilar: Ca și orice emigrant, am venit căutând o viață mai bună. Acolo eram un sclav a propriei existențe, adică munceam pentru bani, fără a avea satisfacția sufletească, a împlinirii. România, în ceea ce privește bucătăria, gastronomia, mi-a dat oportunitatea de a fi agricultor, zootehnist și în prezent, culegător.

News Bihor: Cum ai fost primit de localnici? Ai reușit să te integrezi rapid în Colești?

Quim Rueda Pilar: Nu a fost rapid. Avem culturi diferite și acest lucru a provocat multe tensiuni la început. Eu nu îi puteam înțelege pe oamenii locului, ei nu mă puteau înțelege pe mine. A durat ceva până am reușit să surprind frumusețea în sistemele și gândirea lor rudimentară, și tot așa, ei să vadă logica în abordările mele.

News Bihor: Ai un spirit de întreprinzător, iar ideile tale au prins contur într-o afacere de succes dar și în foarte multe proiecte. Povestește-ne puțin despre ele.

Quim Rueda Pilar: Am început în România ca și crescător de capre, urmând învățăturile bunicii mele legate de procesarea brânzeturilor, și imediat, am observat că aici, conceptul de calitate este o floare rară, dar în același timp, că oamenii serioși care lucrează cu un concept de calitate, au succes. În prezent sunt implicat în mai multe proiecte care au scop social – ceea ce ne hrănește sufletul. Între acestea, cel mai de preț este proiectul IncrEdible, un proiect de antreprenoriat social care pretinde să arate frumusețea și complexitatea naturii folosind ca fir conductor bogăția naturală în materiile prime comestibile din România. Acest proiect pornește de la premisa că atunci când omul va cunoaște natura, va începe să o ocrotească.

News Bihor: Ai primit sprijin din partea autorităților locale sau din partea unor ONG-uri?

Quim Rueda Pilar: Da, de la început am primit sprjin din partea autorităților locale și județene, în ciuda faptului că toată lumea se plânge că în România nu poți să faci nimic, sau că autorităților nu le pasă. Eu am experimentat altceva: acolo unde am cerut ajutor, s-au deschis uși, s-au implicat oameni de valoare. Multe dintre proiectele mele nu ar fi fost posibile fără ei. Vreau să le mulțumesc sincer pentru sprijinul acordat, fără a da vreun nume; ei știu cine sunt și ce au făcut.

News Bihor: Crezi în ideea de parteneriat?

Quim Rueda Pilar: Da, nici nu mă gândesc să pornesc într-o afacere singur. Conceptul de echipă pentru mine este unul sfânt. În proiectul IncrEdible lucrez cu Iulia Demeter, o persoană cu o viziune largă, o inteligență copleșitoare, o mare capacitate de muncă, și un suflet la fel de mare. Exact ceea ce este nevoie pentru o afacere ca aceasta. Fără niciun dubiu este atributul meu perfect pentru proiectul acesta, și rezultatele o demonstrează.

News Bihor: Sunt mulți tineri care ar vrea să înceapă o afacere dar nu știu cum să transforme un vis în realitate. Ce sfaturi ai pentru ei?

Quim Rueda Pilar: Totul este posibil, metaforic spus – porcii pot zbura. Atunci când un om crede în visul său cu tot sufletul, tot universul conspiră pentru a-i îndeplini dorința. Lucrurile sunt imposibile până când devin realitate. În orice domeniu poți să faci ceva mai bine, și din orice domeniu se poate trăi. Lumea este plină de oameni comozi, care cred că nimic nu merge și nimic nu se poate. Atunci când este momentul să înceapă o afacere, să nu gândească niciodată că este vorba doar despre o încercare, ci să gandească că vor face ceea ce și-au propus, aceasta este abordarea sănătoasă. Eu voi face asta, și mă voi lupta cât va fi nevoie dar o voi face pentru că tot depinde de mine.

News Bihor: Ce sentiment te-a cuprins atunci când ai văzut zăpada din Colești?

Quim Rueda Pilar:  Nu am avut un sentiment aparte, deoarece eu am locuit în apropiere de munții Perinei, unde erau zăpezi pe tot parcursul iernii.

News Bihor: Cum sunt sărbătorile de iarnă din România în comparație cu cele din Spania?

Quim Rueda Pilar: În Spania anumite tradiții s-au uitat și rar întâlnești colindători. Aici, tradițiile sunt mult mai prezente iar acest lucru mă bucură enorm. În Spania, de sărbători, nu există casă în care să nu se gătească curcan și fructe de mare iar la desert nu poate lipsi turronul, un fel de halva din migdale și fructe uscate.

News Bihor: Acum aproape de finele anului 2018, îți propun din nou să privești spre viitor. Ce ți-ai dori?

Quim Rueda Pilar: Mi-aș dori să realizezi lucruri care să mă facă să simt că sunt pe drumul meu, să cunosc oameni frumoși și să aduc îmbunătățiri acolo unde mă vor purta pașii.

În rest vă doresc multă sănătate, pace și optimism. Crăciun Fericit și La Mulți Ani!