La întâlnirea programată, joi după-amiaza, la Săcueni au participat directorul general al  Companiei Naţionale de Investiţii, Manuela Irina Pătrăşcoiu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ioan Mang, prefectul Ioan Mihaiu, primarul oraşului Săcueni, Béres Csaba, şi parlamentarii Cseke Attila și Szabó Ödön. ,,Cu semnarea acestui contract se împlinește visul vechi al locuitorilor din Săcueni și Valea Ierului. Cu ocazia reabilitării, clădirea va fi transformată și extinsă. Vorbim despre un centru cultural, recompartimentat, cu 340 de locuri, sală de spectacole, bibliotecă”, a spus primarul Béres Csaba.

Termen de reabilitare: 16 luni

Simbac SA Oradea este executantul lucrărilor de reabilitare care vor dura 16 luni. ,,Calitatea lucrărilor va trebui să primeze. Oamenii aşteaptă ca noul centru cultural să ofere un spaţiu pentru desfăşurarea evenimentelor pentru următorii 40-50 de ani”, a spus senatorul Cseke Attila, prezent joi, la Săcueni. Amplasamentul a fost închis publicului în urmă cu 10 ani. ,,Am vorbit de pe scena Căminului Cultural din Săcueni, care este închis de 10 ani. Trebuie să facem lucrarea bine şi repede. Oamenii începuseră să nu mai spere că vor avea un centru cultural, dar vor crede că există schimbări în bine atunci când vă vor vedea lucrând”, a precizat deputatul Szabó Ödön. Investiţia privind reabilitarea vechiului Cămin Cultural din Săcueni este de 3.900.000 lei. ,,Suntem cu partenerii de alianţă. Vrem să încheiem un mandat cu multe proiecte finalizate în judeţul Bihor. Compania Naţională de Investiţii a finalizat în judeţ 57 de proiecte în valoare de peste 150 milioane lei”, a adăugat Ioan Mang, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor.

Investiţie pregătită în Valea lui Mihai

Şi la Valea lui Mihai, CNI urmează să finanţeze reabilitarea clădirii în care a funcţionat o moară. ,,Este o clădire veche, de 130 de ani, care acum este o ruină. Clădirea reabilitată va fi un centru multicultural cu sală de spectacole, de expoziţii, bibliotecă. Sperăm să intrăm într-o altă etapă acum”, a spus primarul Nyakó József. Proiectul în valoare de 4.900.000 cu TVA inclus a fost deja aprobat de Compania Naţională de Investiţii. ,,Avem posibilitatea să actualizăm devizul general, şi după luna ianuarie să putem demara procedura de achiziţie”, a precizat Manuela Irina Pătrăşcoiu, directorul general al CNI. Proiectul a fost în aşa fel conceput încât să deservească cele 33 de organizaţii culturale şi sportive din Valea lui Mihai.

Veres Diana