Dacă ritmul susţinut în care se lucrează de cealaltă parte a frontierei la dezvoltarea reţelei de infrastructură rutieră continuă, în primăvara anului 2020, din Oradea se va putea circula spre nord, în direcţia Debreţin-Kosiče, porţiune de drum cuprinsă şi în reţeaua Via Carpatia. „Suntem cu câţiva paşi mai aproape de construirea reţelei de infrastructură rutieră care să lege România de Ungaria. Ultimul tronson din autostrada M35 şi primul din autostrada M4 va aduce mai aproape România de Europa Centrală şi de Vest”, a spus parlamentarul bihorean Cseke Attila, prezent la inaugurarea celor 23 de kilometri de autostradă.

Proiect naţional de dezvoltare

„Până în 2025, guvernul maghiar va investi 2500 miliarde forinţi în dezvoltarea reţelei de drumuri. Proiectul național prevede să legăm orașele mari cu drumuri de mare viteză”, a spus Palkovics László, ministrul Inovației și Tehnologiei din Ungaria. Nagy Robert, directorul Companiei de Dezvoltare a Infrastructurii din Ungaria, a spus că pentru construcţia celor două porţiuni de autostradă inaugurate joi (ultimul tronson al autostrăzii M35, 18,7 kilometri care leagă Debreţin de Berettyóújfal şi segmentul de 4,5 kilometri din autostrada M4, care se va uni cu Autostrada Transilvania) s-au folosit peste 193 milioane de euro din fondul de coeziune. Însă proiectul se realizează prin co-finanţare de la bugetul de stat.

Aşa cum am anunţat, săptămâna trecută, la Oradea, preşedintele Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Narcis Neaga, a semnat contractul de execuţie a lucrărilor pntru tronsonul 3C3 al Autostrăzii Transilvania, mai exact 5,35 kilometri pe segmentul de drum Borş-Biharia, prin localitatea Satu Nou. Constructorul, asocierea de firme Trameco SA, Vahostav SK, Drumuri Bihor SA, Drum Asfalt SRL şi East Water Drillings, va avea la dispoziţie 15 luni pentru execuţie şi 4 luni pentru proiectare.

La inaugurarea celor două porţiuni din autostrada M35, respectiv M4 a fost prezent şi preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pásztor Sándor.

Veres Diana