Îndrăgita actriță a Trupei Iosif Vulcan, Elvira Platon Rîmbu se află la cârma uneia dintre cele mai iubite instituții bihorene, Teatrul Regina Maria, de la începutul lunii mai. Prin ce schimbări a trecut instituția în toată această perioadă și ce surprize îi așteaptă pe orădenii amatori de cultură în anul care vine aflați, în interviul următor, de la directorul interimar.

NewsBihor: Cum ați găsit Teatrul la preluarea interimatului?

Elvira Rîmbu: L-am găsit cu spectacole reușite, care se jucau în prezența unui public numeros, însă l-am găsit și cu spectacole care, după părerea mea, au fost mai puțin reușite. De asemenea, am preluat interimatul cu o organigramă care nu e perfect funcțională și la care lucrăm în prezent, pentru a o îmbunătăți. Desigur, au existat și alte probleme pe care încercăm să le rezolvăm.

N.B: Prin ce schimbări a trecut instituția din primăvară și până în prezent?

E.R: Nu a trecut prin foarte multe schimbări, cel puțin nu prin schimbări radicale, pentru ca ele nu se pot face de pe o zi pe alta. Eu am început mandatul în mai, motiv pentru care am avut foarte puțin timp la dispoziție să alcătuiesc un repertoriu pentru noua stagiune. De obicei, la un repertoriu se lucrează pe tot parcursul stagiunii trecute sau chiar cu doi ani înainte. Din acest motiv, pentru mine și pentru echipa artistică a fost dificilă compunerea pe repede înainte a unui repertoriu care să satisfacă cele mai exigente cerințe. Dar, stagiunea a început bine, arată bine deocamdată și există semnale că și mai departe vom reuși să cucerim publicul cu spectacole bune.

Important de menționat este că, începând cu această stagiune, facem o planificare riguroasă a spectacolelor. Astfel, publicul știe ce reprezentații vor avea loc luna aceasta, luna viitoare și peste două luni. Acest lucru a sporit numărul spectatorilor. Multe dintre spectacolele noastre se joacă cu casa închisă și cred ca planificarea joacă un rol important în acest succes.

De asemenea, de doua – trei luni regizorul Petru Vutcărău este angajatul Teatrului, nu doar colaborator. Acestă schimbare este de o importanță majoră deoarece oferă posibilitatea Trupei Iosif Vulcan de a crește și a se dezvolta mai bine.

N.B: Care spectacole au avut cel mai mare succes anul acesta?

E.R: Ne bucurăm de faptul că toate spectacolele noastre se joacă cu succes. ,,Scripcarul pe acoperiș” reprezintă un succes de șapte stagiuni încoace. ,,Domnișoara Iulia”, recenta premieră, a fost tot timpul sold out. Din vechile spectacole, mai toate s-au jucat cu sala plină, atât la Sala Mare, cât și la Sala Arcadia. Aș mai putea aminti ,,Variațiuni enigmatice”, ,,O poveste foarte simplă”, ,,Și miniștrii calcă strâmb”, ,,Leonce și Lena”, ,,Îndrăgostiții din Ancona”, ,,Arta adulterului”, ,,Profu’ de franceză”. Nu am avut nicio situație în care să ducem lipsă de spectatori, lucru care arată calitatea spectacolelor noastre.

N.B: Cum au fost primite premierele acestei stagiuni?

E.R: Foarte bine. Succesul spectacolului ,,Domnișoara Iulia” l-am menționat deja. Eu mi-am dorit foarte mult să montăm această piesă de August Strindberg deoarece este un autor mare, iar rolurile sale sunt impresionante, personajele având caractere puternice, care îi provoacă pe actori. ,,Avalanșa”, cea mai recentă premieră, este o piesă pe care eu am citit-o acum foarte mult timp și pe care mi-am dorit să o văd pusă în scenă la Oradea pentru că dezbate o temă inepuizabilă, frica. Acest spectacol, pe lângă faptul că arată impecabil scenografic și e jucat extraordinar, îi oferă spectatorului șansa de a medita, chiar în timpul reprezentației, la situația dată.

N.B: La începutul lunii decembrie, autorul textului ,,Avalanșa”, dramaturgul turc Tuncer Cücenoğlu a venit în vizită în Oradea pentru a vedea spectacolul montat, după piesa scrisă de el, de către regizorul Petru Vutcărău. Cu ce impresii a plecat după vizionare?

E.R: Tuncer Cücenoğlu este unul dintre cei mai mari dramaturgi din Turcia. Eu l-am cunoscut în urmă cu mulți ani, la un festival, în țara lui natală. Atunci mi-a cerut permisiunea să îmi trimită textele sale. Eu sunt o mare cititoare și consumatoare de piese de teatru, așa că am citit ,,Avalanșa” și m-am îndrăgostit de piesă. După ce a vizionat spectacolul, Tuncer a mărturisit că spectacolul de la Oradea este cea mai reușită montare de până acum a acestei piese.

N.B: Teatrul Regina Maria s-a alăturat instituțiilor care au marcat Centenarul Marii Uniri. Cum ați descrie spectacolul aniversar ,,Odă Marii Uniri”?

E.R: Este un spectacol pe care am ținut foarte mult să îl facem pentru a celebra Centenarul. Astfel de momente artistice mi-aș dori să avem mai des pe scenă. După atmosfera din sală și reacțiile atât din timpul spectacolului, cât și de la finalul acestuia, cred că a fost un concert complex și foarte reușit.

N.B: Anul acesta, Trupa Iosif Vulcan a fost prezentă, cu diferite spectacole, la turnee și festivaluri atât în țară, cât și în străinătate. Care este feedback-ul publicului nefamiliarizat cu echipa orădeană?

E.R: Reacția publicului este foarte bună! Am fost în Constanța, la Galați și în multe alte locuri, iar oamenii ne-au primit așa cum se cuvine. Una dintre cele mai frumoase experiențe din deplasări a fost la Cernăuți, unde ne-am prezentat cu ,,O poveste foarte simplă”. Spectacolul s-a încheiat cu flori, lacrimi și aplauze. Emoțiile au fost cu atât mai mari cu cât directorul artistic al Trupei Iosif Vulcan, Andrian Locovei este de acolo de loc. Deși ,,O poveste foarte simplă” este un spectacol iubit de orădeni, niciodată nu am vazut acasă așa reacții cum am primit la Cernăuți.

N.B: Unul dintre cele mai importante evenimente organizate de Teatrul Regina Maria este Festivalul Internațional de Teatru Oradea. Ce noutăți a adus ediția a XXIV-a?

E.R: Timpul de selecție și de organizare a fost foarte scurt. Însă, am ținut să aducem publicului orădean spectacole care să îl intereseze. Sălile au fost pline, spectatorii și invitații au fost mulțumiți. Totuși, am ajuns la concluzia că trebuie să schimbăm perioada în care are loc FITO. De aceea, următoarea ediție va începe în 1 iunie și va dura zece zile. Toamna este bogată în festivaluri, motiv pentru noi suntem destul de mult plecați din oraș. Mai mult decât atât, avem dificultăți în a aduce la Oradea spectacole foarte bune deoarece acestea sunt înscrise în alte locuri. În plus, sperăm că în iunie vremea va fi mai prietenoasă și că vom putea susține spectacole în aer liber, fără probleme.

N.B: Dar ediția a V-a a Festivalului de Teatru pentru Copii Arcadia?

E.R: Această ediție nu a adus multe noutăți deoarece eram în perioada de instalare și am lăsat lucrurile să curgă firesc. Însă, viitoarea ediție a Festivalului de Teatru pentru Copii Arcadia se va desfășura în aceeași perioadă cu FITO. Vrem să încercăm și această variantă.

N.B: La ce ar trebui să se aștepte spectatorii orădeni în stagiunea următoare?

E.R: La spectacole bune, de calitate. La spectacole care nu vor veni întâmplător în repertoriu. Ele sunt gândite, chibzuite, analizate, dorite și asumate de către conducerea actuală. Îmi doresc spectacole pe anumite teme, care să ajute la ,,curățarea” noastră sufletească. O operă de artă, de orice fel ar fi ea, trebuie să ducă la acel catharsis. Acesta este rolul și menirea noastră! De asemenea, vă mărturisesc că avem un proiect în lucru, o surpriză pentru spectatorii noștri, despre care o să vă vorbesc la momentul potrivit.

Larisa Patricia Herlaș