Deși consilierii PNL din Consiliul Județean au imputat o așa-zisă lipsă de experință a directorului general al Societății ,,Parc Științific și Tehnologic Bihor” ca pretext pentru a trânti un proiect cu finanțare europeană de șapte milioane euro, C.V.-ul lui Cosmin Szigeti arată că argumentele Opoziției nu stau în picioare.

La ședința ordinară a Consiliului Județean Bihor din luna decembrie, consilierii PNL au votat împotriva tuturor proiectelor de hotărâre care aveau legătură Parcul Științific și Tehnologic Bihor (P.S.T.). Motivația lui Ionel Avrigeanu, liderul grupului PNL, a fost aceea că nu este de acord cu persoana numită ca director al societății, întrucât este tânăr și nu ar avea experința necesară, lucruri pe care nu le cunoaște, însă, cu certitudine, ci despre care a auzit de la anumiți colegi.

Degeaba a încercat vicepreședintele Consiliului Județean, Ioan Mang să le explice că atribuțiile lui Cosmin Szigeti, directorul SC ,,Parc Științific și Tehnologic Bihor” SRL țin strict de administrarea clădirii viitorul parc și nu de a implementa proiectul de finanțare europeană de 7 milioane de euro. Opoziția a rămas neclintită la orice raționament. ,,Această societate este cea care are datoria să administreze Parcul, adică de a-l întreține, de a se asigura că este apă, curent, să încaseze eventualele taxe, să facă plăți”, a încercat Mang să îi lămurească pe liberali.

De altfel, cele explicate de liderul PSD reies și din Acordul de parteneriat și din Contractul de asociere în participațiune, acolo unde sunt stipulate clar rolurile și responsabilitățile Societății ,,Parc Științific și Tehnologic Bihor” SRL. Printre altele, societatea pregătește documentația în vederea obținerii autorizației de funcționare, administrează Parcul, gestionează patrimoniul constituit, organizează activitățile de reparații, modernizare, dezvoltare și întreținere a infrastructurii și utilităților.

Experință în conducerea și administarea de societăți comerciale

Cosmin Szigeti este consilier local în Beiuș și administratorul unor societăți comerciale, având un C.V. care contrazice criticile liberalilor legate de competența lui. Concret, a absolvit ca șef de promoție Facultatea de Energetică, specializarea electroenergetică, și a terminat un masterat în domeniul Managementul sistemelor electroenergetice. În perioada 2011-2012 a fost președintele Consiliului de Administrație al companiei de salubritate din subordinea Primăriei Beiuș, condusă la acea vreme chiar de către un primar liberal. Mai mult decât atât, a contribuit la elaborarea unui număr de șase lucrări ştiinţifice sintetizate în cadrul unor articole şi comunicări ştiinţifice prezentate la conferinţele şi simpozioanele naţionale.

,,Pretextul găsit de consilierii PNL pentru a nu vota Parcul Științific și Tehnologic este unul strict politicianist, mai ales că este vorba despre unul dintre proiectele strategice ale Consiliului Județean Bihor. Fie au făcut o confuzie voită sau nevoită între Societatea Parc Științific și Tehnologic SRL și proiectul european prin care vrem să realizăm Parcul Științific și Tehnologic Bihor, fie nu au citit materialele de ședință și nu cunosc atribuțiile societății și cele ale directorului”, a declarat Ioan Mang, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor.

,,Faptul că s-a pus la îndoială competența mea în ceea ce privește administrarea societăților vine din faptul că dânșii (n.r. consilierii PNL) nu mă cunosc și nu îmi cunosc activitatea, chiar ei afirmând că tot ce știu despre mine au auzit de la anumiți colegi. Îmi exprim speranța că acest proiect, despre care chiar domnul Avrigeanu a declarat că este unul de anvergură și de importanță majoră pentru Oradea și Bihor, să fie votat și de către consilierii PNL”, a explicat Cosmin Szigeti pentru NewsBihor.

Interesant este că liderul grupului PNL din Consiliul Județean Bihor, tot arătând cu degetul spre adversarii politici, pare că a uitat de numirea pe criterii exclusiv politice a colegului său de partid Horia Carțis ca manager al proiectului SMID (Sistemul de management integrat al deșeurilor în județul Bihor), în valoare de peste 40 de milioane de euro. Întâmplător sau nu, Carțiș era atunci șeful de cabinet al lui Cornel Popa, președintele Consiliului Județean și al PNL Bihor. Însă, întotdeauna este mai ușor să ții o prelegere despre meritocrație, decât să oferi un exemplu în acest sens.

Larisa Patricia Herlaș