Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ,,Crişana” al judeţului Bihor, Inspectoratul de Poliție Județean Bihor, Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea și Inspectoratul de Jandarmi Județean Bihor au susținut, vineri dimineața, în Sala mare de şedinţe a Instituţiei Prefectului judeţului Bihor, o conferința de presă comună pentru a prezenta recomandările instituționale specifice sărbătorilor de iarnă.

Jandarmeria Bihor va acționa pentru siguranța cetățenilor inclusiv în cele două stațiuni montane, Stâna de Vale și Vârtop. ,,Recomandăm celor care doresc să își petreacă sărbătorile de iarnă în stațiunile montane să se informeze asupra condițiilor meteo și asupra traseelor pe care urmează să le abordeze”, a avertizat inspector șef locotenent colonel Ioan Bogdan.

Potrivit colonelului Caba Sorin, inspector șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” al județului Bihor, personalul Inspecţiei de Prevenire a desfăşurat, de la începutul lunii decembrie, 36 de acţiuni de verificare la obiective frecventate de un număr mare de utilizatori, din categoria mall-uri şi hypermarket-uri, precum și la cluburi și restaurante, acțiuni ce vor continua pe parcursul întregii luni. Pe timpul acestor controale, inspectorii au identificat 167 de neconformități, o parte dintre acestea fiind înlăturate operativ pe timpul acțiunilor de control. Pentru neregulile constatate au fost aplicate 106 sancțiuni contravenționale, din care 82 de avertismente și 24 de amenzi în cuantum de 98.000 lei.

Și efectivele Inspectoratului de Poliție Județean Bihor vor acționa pe două paliere: prevenire, prevenție și descurajare, respectiv combaterea faptelor antisociale și de impunere fermă a legii. Se acordă o atenție sporită verificării modului de respectare a prevederilor legale privind comercializarea produselor alimentare, a celor specifice sărbătorilor de iarnă și a articolelor pirotehnice. ,,Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an”, a reamintit comisar șef de poliție Cătălin Adrian Bucur, adjunct al șefului I.P.J. Bihor.

Evitarea aglomerației la punctele de trecere a frontierei

Ca în fiecare an, apropierea sărbătorilor de iarnă readuce în ţară mulţi dintre românii aflaţi în străinătate, dar şi cetăţeni străini care doresc să-şi petreacă zilele de vacanţă în România, motiv pentru care în perioada următoare se prefigurează o creştere a traficului prin punctele de trecere a frontierei.

Pentru evitarea aglomerărilor, au fost dispuse măsuri de suplimentare a personalului poliţiei de frontieră până la capacitatea maximă permisă, în funcţie de dinamica valorilor de trafic. De asemenea, au fost contactate autoritățile statelor vecine și în cadrul protocoalelor bilaterale au fost stabilite masuri comune astfel încât controlul de frontieră să se desfășoare cu operativitate. ,,Participanții la traficul transfrontalier au la dispoziție aplicaţia Trafic On-line, dezvoltată de Poliţia de Frontieră Română, ce poate fi accesată pe pagina de internet  https://www.politiadefrontiera.ro/. Această aplicaţie on-line prezintă o medie a timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp. Timpii de aşteptare sunt actualizaţi în timp real, fapt ce ajută utilizatorul să-şi reconfigureze traseul către un punct de frontieră ce înregistrează valori de trafic scăzute”, a explicat comisar șef de poliție Bogdan Cristian, adjunct al șefului Inspectoratului Teritorial.

La finalul conferinței, subprefectul Iulius Delorean a ținut să îi roage pe bihoreni să respecte restricțiile de circulație din sezonul rece pe sectoarele de drum problematice. Lista cu acestea o găsiți aici: https://agentianewsbihor.ro/2018/12/17/situatia-drumurilor-administrate-de-consiliul-judetean-bihor/?fbclid=IwAR2KPHi6e42OUn7N9iCfrb1H0F1ZIT1DCVz6Iw2RTccVnAL2qfKpb-UUuo4. 

De asemenea, Delorean a mulțumit conducerii și personalului Electrica pentru eforturile depuse duminică și luni în a remedia avariile înregistrate în județ la reţelele de energie electrică.

Larisa Patricia Herlaș