La trei luni după ce consilierul PNL Călin Gal a anunțat că a declanşat procedura de atacare în justiţie a trei hotărâri ale Consiliului Județean prin care bugetul pe 2018 a fost votat, iar ulterior rectificat, Tribunalul Bihor a suspendat punerea în aplicare a acestora. Cu alte cuvinte, din data de 17 decembrie 2018, data pronunțării hotărârii, ea este executorie de drept. 

KISS JÁNOS, consilier PNL Bihor: „Nu se pune problema punerii în executare a acestei hotărâri pe calea executării silite de către cel care a formulat acțiunea. Sunt suspendate dispozițiile actelor administrative la care am făcut referire.”

CARMEN SOLTĂNEL, secretarul Consiliului Județean Bihor: „Frumos ar fi fost să avem din partea PNL minuta, care minută era o comunicare … bănuiesc că nimeni nu va contesta că pe portal s-a scris altceva decât ceea ce va scrie minuta.”

Instanța nu s-a pronunțat însă pe fond, cu alte cuvinte nu a precizat că bugetul nu a fost votat corect, ci a decis suspendarea hotărârii.

IOAN MANG, vicepreședinte Consiliul Județean Bihor: „Ce se obține cu acest lucru? Se obține că până în data de 21 sau când se pot face plăți, n-am mai putea să facem plăți. Mare câștig! Să îi blocăm pe beneficiarii lucrărilor Consiliului Județean nefăcându-le plăți până în 21 fiindcă dl. Borza a votat să dea salariile. Mă rog … Avem mari demersuri. Suntem mari juriști și ne atacăm în instanțe în loc să ne vedem de treabă aici și să ne votăm proiectele județului Bihor ca să dezvoltăm acest județ, nu doar să mergem pe la instanțe să blocăm tot.”

Gheorghe Țara le-a atras atenția colegilor consilieri că toți au aprobat execuțiile bugetare, fără ca vreunul să semnaleze probleme.

GHEORGHE ȚARA, consilier PSD Bihor: „Execuțiile bugetare periodice, trimestriale pe acest buget, referitoare la acest buget aprobat chiar așa, în condițiile acestea, au fost aprobate și de către dumneavoastră. Avem o situație de legalitate, spuneți-o atunci când o avem. Acum ce avem de câștigat dacă blocăm plățile Consiliului Județean?”

Pe parcursul ședinței ordinare de marți, consilierii PNL s-au abținut de la exprimarea votului pentru proiectele de hotărâre legate de bugetul instituției. Printre acestea s-au aflat modificarea organigramelor Muzeului Țării Crișurilor, Direcției de Dezvoltare și Implementare Proiecte și a bugetului de venituri și cheltuieli a Regiei Autonome Aeroportul Oradea.

Veres Diana