Reprezentanții conducerii Transgaz au participat, luni, în sala mare a Consiliului Județean, la o întrevedere cu primarii din Bihor. Pe parcursul dezbaterilor, reprezentanții a peste 50 de UAT-uri au aflat modificările legislative ce vor permite racordarea mai rapidă și eficientă la rețeaua Transgaz.

PÁSZTOR SÁNDOR, președinte, Consiliul Județean Bihor: „Se pregătește un program PNDL pentru introducerea gazului în comune și orașe. Anul viitor vor fi bani în acest sens. Se pregătește concomitent modificarea legii prin care inclusiv A.D.I.-ul format va putea fi distribuitor în zonă. Deci sunt pași noi și cred că Bihorul trebuie să țină cont de acești pași noi și să fie în prima linie.”

Lipsa infrastructurii pare să nu fie singura problemă cu care se confruntă primăriile.

MADOS ATTILA, primar, Diosig: „Există, în afară de lipsa infrastructurii, ceea ce văd eu o problemă destul de importantă – lipsa de asociere între UAT-uri, iar noi vom face pașii necesari astfel încât în regiunea noastră să încercăm să adunăm UAT-urile și să facem un studiu de fezabilitate.”

Din A. D. I. Gaz Nord-Vest ar urma să facă parte 7 unități administrativ teritoriale. Consiliul Județean se va putea implica în susținerea financiară a demersurilor privind întocmirea studiilor de fezabilitate, atâta timp cât UAT-urile vor fi constituite în Asociații de Dezvoltare Intercomunitară.

PÁSZTOR SÁNDOR, președinte, Consiliul Județean Bihor: „Am anunțat și astăzi foarte clar: SF-ul este cheltuială substanțială. Vom ajuta, Consiliul Județean aceste A.D.I.-uri ca aceste SF-uri să poată fi finanțate și executate la timp pentru depunere cât mai rapidă.”

În luna februarie a anului viitor, reprezentanții Consiliului Județean, cei ai Transgaz și primarii din Bihor s-ar putea întâlni pentru a afla soluțiile de ordin tehnic în vederea întocmirii studiilor de fezabilitate.

Veres Diana