Membrii opoziției din Consiliul Județean au votat împotriva mai multor puncte de pe ordinea de zi a ședinței ordinare din decembrie, care a avut loc marți, în sala mare a instituției, punând în pericol realizarea și exploatarea Parcului Științific și Tehnologic Bihor.

Ședința ordinară a început frumos, în spiritul liniștit al sărbătorilor de iarnă, grație unor scurte momente artistice asigurate de Corul Polițiștilor Creștini din Oradea, Corul pedagogilor de la Grădinița ,,Csillagocska” și Ansamblul ,,Muguri și mlădițe de Tezaur” al Casei de Cultură Beiuș. Însă, tensiunea s-a instalat rapid în rândul aleșilor atunci când aceștia au trebuit să voteze proiectele de hotărâre care vizează soarta Parcului Științific și Tehnologic Bihor.

Primul dintre acestea pe care liberalii l-au respins este aprobarea contractului de asociere în participațiune încheiat între U.A.T. Județul Bihor – Consiliul Județean Bihor, Universitatea Oradea și Societatea Parcuri Industriale Bihor S.A. în vederea realizării și exploatării Parcului, care avea nevoie de 24 de voturi. ,,Ieri am aflat că ați numit, pe șestache, un director general la Societatea Parc Științific și Tehnologic Bihor, o persoană care va derula un proiect de peste șapte milioane euro, pe cineva care nu are nicio abilitate în domeniul derulării și contractării fondurilor europene”, a acuzat Ionel Avrigeanu, liderul grupului PNL din Consiliul Județean. Răspunsul a venit imediat din partea vicepreședintelui Ioan Mang: ,,Vă aflați într-o mare eroare. Societatea Parc Științific și Tehnologic Bihor nu va fi cea care conduce proiectul de finanțare europeană, ci va fi o echipă care va manageria. Societatea respectivă va administra Parcul Științific și Tehnologic. Echipa de management de proiect e cu totul alta”, i-a explicat Mang. ,,Căderea acestui proiect înseamnă că riscăm ca singurul proiect care era trecut de prima fază să nu poată fi depus la timp”, a mai avertizat vicepreședintele.

Mai mult noroc a avut proiectul de hotărâre privind aprobarea acordului de parteneriat încheiat între cele patru entități. Acesta a trecut cu 18 voturi din partea coaliției PSD – UDMR – ALDE. ,,Acordul care pune bazele parteneriatului pentru a depune proiectul a căzut, dar acordul de parteneriat prin care se înființează societatea care să administreze Parcul a trecut”, s-a arătat contrariat Mang.

Vot lipsit de temei

Argumentele conducerii Consiliului Județean au rămas, însă, fără răspuns deoarece la următorul punct care avea nevoie de 24 de voturi, mai exact darea în folosință gratuită către S.C. Parc Științific și Tehnologic S.R.L. a terenului în suprafață de 7.622 mp, situat pe strada Ceyrat, nr.4, liberalii au zis, din nou, pas. Președintele Pásztor Sándor și vicepreședintele Ioan Mang au cerut explicații pentru votul negativ al opoziției, fără a primi, totuși, justificări.

Exclusiv cu voturile alianței, s-a decis aprobarea proiectului și a cheltuielilor legate de înființarea Parcului Științific și Tehnologic. În schimb, aprobarea indicatorilor tehnico – economici pentru acest obiectiv a fost posibilă cu 19 voturi favorabile.

Detalii despre Parcul Științific și Tehnologic Bihor, unul dintre cele mai ambițioase proiecte ale județului din ultimii ani, găsiți în arhiva NewsBihor: https://agentianewsbihor.ro/2018/12/14/pasi-concreti-pentru-infiintarea-parcului-stiintific-si-tehnologic-bihor/.

Larisa Patricia Herlaș