Joi, sala „Enescu – Bartók” a Filarmonicii de Stat Oradea va găzdui, începând cu ora 19, un concert de Crăciun. Cu aceată ocazie festivă participă și Corul Filarmonicii.

În așteptarea Crăciunului, melomanii orădeni sunt invitați la ultimul concert din acest an al orchestrei și corului Filarmonicii de Stat. Sub bagheta dirijorului permanent, maestrul Jankó Zsolt, sunt programate spre audiere cu această ocazie două capodopere. În deschidere va fi interpretat ,,Concertul pentru vioară şi orchestră în Re major, op. 61” de Ludwig van Beethoven, compus în anul 1806. La prima audiţie din acelaşi an, lucrarea a fost interpretată de violonistul Franz Clement, însă a fost primită cu relativă indiferenţă de publicul vienez. Cu timpul însă, datorită lui Joseph Joachim, concertul a intrat în repertoriul violoniştilor ca una din cele mai importante lucrări ale genului. Solistul invitat este violonistul bucureştean Gabriel Croitoru, un artist de rang internaţional. Vastul său repertoriu cuprinde lucrări solo, muzică de cameră şi concerte, de la preclasici până la compoziţiile contemporane. De-a lungul anilor a fost invitat în juriul mai multor concursuri naţionale şi internaţionale. Tonul cald, plin de sensibilitate, virtuozitatea şi muzicalitatea, sunt doar câteva dintre calităţile sale artistice deosebite. La Oradea, Gabriel Croitoru va interpreta pe o vioară Guarnieri din 1731, care i-a aparţinut compozitorului George Enescu.

În cea de-a doua parte a concertului va fi interpretat oratoriul ,,Rorate coeli” de Orbán György, o compoziție din 1992. Oratoriul va fi pus în scenă de solista Operei Maghiare din Cluj-Napoca, Egyed Apollónia, absolventă a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, unde şi-a finalizat studiile de licenţă şi masterat, sub îndrumarea Elenei Andrieş Moldovan. Cel de-al treilea solist invitat, Xavier Rivadeneira, este originar din Ecuador, dar stabilit în Ungaria. Și-a început studiile la Conservatorul National din Quito, la clasa profesoarei Blanca Hauser. În 1991 a câștigat concursul „Tineri soliști” organizat de Orchestra Simfonică din Ecuador. În același an s-a mutat în Ungaria, unde a devenit student al Facultății de Muzică „Liszt Ferenc” din Budapesta, la clasa porfesorului Bende Zsolt. Între timp, artistul devine solist al Operei Maghiare de Stat din Budapesta, beneficiind de îndrumarea sopranei László Margit. Xavier Rivadeneira stăpânește un repertoriu bogat care, pe lângă roluri principale din opere importante, cuprinde și titluri din repertoriul vocal-simfonic. În ultimii ani, artistul s-a implicat și în dezvoltarea genului liric din Ecuador.

 

Mădălina Venter