Potrivit directorului de dezvoltare și cercetare Transgaz, Mihai Leahu, primul pas în dezvoltarea rețelelor de alimentare cu gaz îl constituie înființarea A.D.I.-urilor. „În județul Bihor există deja un sistem propriu de transport, dar trebuie să începeți să vă constituiți în Asociații de Dezvoltare Intercomunitară. Există avantaje: nu mai este necesară vizarea Studiilor de Fezabilitate de către Autoritatea Națională de Reglementare a Energiei. A.D.I.-urile pot demara procedura de concesiune a sistemului de distribuție și pot deveni distribuitori”, a precizat Mihai Leahu.

Bani prin PNDL pentru dezvoltarea rețelelor de gaz

În cadrul întâlnirii de luni, primarii au aflat că în 2019, introducerea gazului în localități se va putea face prin Programul Național de Dezvoltare Locală. „Este o temă foarte importantă atât pentru județul Bihor cât și pentru unitățile administrativ teritoriale și anume introducerea gazului în localități. Am insistat pentru constituirea A.D.I. –urilor, și să pregătească acele studii de fezabilitate, ce reprezintă primul pas la Transgaz cu scopul de a dezvolta rețelele în localități. Este cu atât mai important cu cât, am aflat astăzi (luni) de la conducerea Transgaz că se pregătește prin PNDL, introducerea gazului în comune și orașe. Anul viitor vor fi fonduri pentru acest program”, a spus președintele Pásztor Sándor. Potrivit conducerii Transgaz, aproximativ 300.000.000 euro ar putea fi disponibili din 2019 pentru dezvoltarea rețelelor de gaz prin PNDL.

Consiliul Județean Bihor va organiza și în luna februarie astfel de întâlniri în cadrul cărora se va dezbate pregătirea SF-urilor.

Veres Diana