Joi, în sala mare a Instituției Prefectului județul Bihor a fost semnat contractul pentru proiectarea și execuția Lotului 3 aferent secțiunii de autostradă Suplacu de Barcău – Borș de către directorul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Narcis Neaga și constructorii Beniamin Rus și Nad Martin.

Autostrada A3, numită și Autostrada Transilvania pe porțiunea Brașov –Borș, face legătura între București și ieșirea spre Ungaria, prin Borș. Contractul pentru Lotul 3 a fost semnat în prezența vicepreședintelui Consiliului Județean Bihor, Ioan Mang, subprefectului județului, Iulius Delorean, directorului Direcției de Achiziții Publice al CNAIR, Horia Nicolae, directorului Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Cluj, Crina Lăpușan, şefului Departamentului Venituri DRDP Cluj, Felix Buzgău și a deputatului Dumitru Gherman.

Operatorul economic care va realiza proiectarea și execuția Lotului 3 este Asocierea Trameco SA – Vahostav SK a.s. – Drumuri Bihor SA – Drum Asfalt SRL – East Water Drillings SRL. Această formulă este, în opinia vicepreședintelui Mang, una fericită: ,,Eu îmi exprim speranța că de această dată vom reuși pentru că este o asociere constituită din firme românești, cu sprijinul unei firme din Slovacia, care are multă experiență în construcția de autostrăzi”.

,,Sperăm să fie un moment bun acesta al semnării contractului. Noi vom asigura tot sprijinul deoarece suntem interesați de finalizarea acestui proiect”, a declarat și directorul CNAIR, Narcis Neaga. Deși durata de realizare a tronsonului este 19 luni (4 luni pentru proiectare și 15 pentru execuție), Beniamin Rus se arată optimist în privința finalizării lucrărilor înainte de termen. ,,În situația în care lucrurile merg, și ar trebui să meargă bine, nu avem nicio emoție să terminăm nu numai acest tronson, ci și celălalt tronson, care este încă în faza de contestații”, a declarat patronul orădean, făcând referire la Lotul 2 Biharia – Chiribiș.

Potrivit lui Horia Nicolae, lungimea Lotului 3 este de 5,35 kilometri și se întinde între localitățile Biharia – Borș. Acesta va avea un nod rutier la Biharia, cinci bretele și trei pasaje. Valoarea contractului este 134,221 milioane lei, echivalentul a 28,5 milioane euro, iar perioada de garanție a lucrărilor este de 10 ani.

Larisa Patricia Herlaș