News Bihor: Cum şi când a început aventura numită culturism?   

Nagy János: Mă numesc Nagy János, sunt născut în Oradea și am 52 de ani. Sunt căsătorit și am un fecior minunat de 16 ani. În anul 1985, la insistențele fratelui meu, am început să merg la antrenamente, în sala care exista în subsolul Casei de Cultură. A fost începutul căci după o perioadă m-am mutat la o sala Gladiator. Așa am numit-o noi puțin mai târziu; era pepiniera sportivilor de prformanță din Oradea. Aici se antrenau membri echipei Rapid Oradea, la culturism și fitness. Am început să mă antrenez mai serios și la sfârșitul anilor ’80 să particip la concursuri de stil triatlon de forță, adică împins din culcat, îndreptări cu bara și genoflexiuni cu calificări pe podium. Prin ’92, m-am reprofilat pe body-building și fitness, dar nu ca și concurent ci ca asistent pe lângă profesoul Lucuș Iosif, la vremea respectivă, mentorul mișcării de acest gen în Oradea. Am învățat foarte multe de la el, este un om cu o dezvoltată abilitate de comunicare. Am prins repede tehnicile și metodele de antrenament și astfel am devenit antrenorul echipei Rapid Oradea.

News Bihor: Care este atitudinea orădenilor faţă de culturism şi fitness?

Nagy János: Foarte mulți orădeni încep să ia sportul în serios. Majoritatea celor care vin la sala de fitness spun că simt nevoia mișcării, iar unii dintre ei recunosc că au nevoie de fapt, de sfaturi și îndrumare pentru a scăpa de kilogramele în plus. Alții își doresc să găsească echilibrul între fizic și psihic. Dar mai este și acea categorie pe care eu o numesc „sezonieri”, cei care fac sport pentru a arăta bine la plajă, la ștrand. Nimic nu este condamnat, pentru că totul are un rost.

News Bihor: Dintre cei care intră în sala de fitness, ce categorie este mai conştiincioasă?

Nagy János: Din ceea ce am observat în ultimul timp, situația este echilibrată între cei care fac sport la sala de fitness, mă refer aici la procentul dintre femei și bărbați. La sala unde lucrez eu, avem domni și doamne de 65 de ani și peste, care sunt foarte perseverenţi.

News Bihor: Cât este de important echilibrul fizic ţi emoţional în acest sport?

Nagy János: În sport este nevoie de echilibru fizic şi psihic, doar aşa se poate ajunge la rezultatul dorit. Neapărat trebuie să existe interconexiune pe aceste două planuri. Fără echilibru apare automatismul şi rezultatele nu sunt vizibile, ba chiar pot apărea accidentări. Din acest motiv este util să consultăm sfatul unui specialist cu experienţă. Fiind un sport la modă, foarte mulţi aspiră să devină antrenori de fitness peste noapte, mai exact în urma unui curs intensiv de 2-3 săptămâni, ceea ce poate deveni periculos. Gândiţi-vă la un proaspăt absolvent de medicină care ar intra imediat în sala de operaţii. În sala de fitness trebuie să-ţi cunoşti clientul. Să ştii cât este capabil să lucreze, la ce intensitate, cu ce greutate. Diferenţa dintre doi antrenori o veţi recunoaşte în omul care pune pasiune şi suflet în meseria lui şi cel care urmăreşte doar partea materială. Un om pasionat de meseria lui te va ajuta mereu să îţi atingi scopul şi va vedea dincolo de partea teoretică şi tehnică a ceea ce ai de făcut, va simţi atunci când ai un moment prost, o zi mai grea şi îţi va fi alături.

News Bihor: Ce programe de întreţinere corporală, la modă în străinătate, sunt bine primite de orădeni?

Nagy János: Prin intermediul internetului avem posibilitatea să accesăm toate noutăţile şi stilurile de antrenamente concepute vreodată. În Oradea se practică body-building, fitness, tipuri de aerobic, pillates, circuit training, fitness funcţional, TRX şi altele. Orice stil este indicat cu recomandarea ca acesta să fie făcut cu atenţie, iar exerciţiile solicitante în prezenţa unui antrenor îndrumător.

News Bihor: Orădenii investesc în look. Ce sfaturi le dai înainte de sărbători?

Nagy János: Ţinând cont că vin sărbătorile nu amânaţi să începeţi cât mai repede să faceţi mişcare, să consumaţi mai multă energie. În loc să mâncaţi găsiţi modalitatea să vă hrăniţi. Fiţi mai responsabili faţă de viaţa dumneavostră. Eu am un motto: Decât să dăm ani vieţii, mai bine dăm viaţă anilor. Cu alte cuvinte, nu ezitaţi să intraţi în sălile de fitness cu încredere şi luaţi decizia cât mai repede.

Un interviu realizat de Veres Diana