Cu sprijinul Consiliului Județean Bihor, deschiderea Centrului de Creație, Artă și Tradiție Creștină ,,Sf. Ierarh Nicolae” din comuna Vadu Crișului a fost posibilă chiar joi, în zi de praznic.

Parohia Ortodoxă Vadu Crișului a pus bazele unui atelier de pictură creștină, situat în curtea casei parohiale, lângă Muzeul etnografic al satului. Panglica inaugurală a fost tăiată de Ioan Mang, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor și Florian Dorel Cosma, primarul comunei. Prezenți pentru a marca momentul au fost și deputatul Dumitru Gherman, respectiv consilierul județean Julien Mateaș, inițiatorul proiectului.

Evenimentul a debutat în jurul prânzului, cu slujba de sfințire. Rugăciunile și cântecele religioase specifice perioadei Postului Nașterii Domnului au fost înălțătoare pentru suflet și datorită prezenței corului ,,Buna Vestire” din Vadu Crișului.

Primarul comunei a descris inaugurarea Centrului ca fiind ,,un eveniment fericit pentru comunitate”, iar vicepreședintele Consiliului Județean, instituție care a finanțat proiectul, și-a exprimat aprecierea pentru eforturile depuse de preotul paroh Sorin Mititeanu. ,,Este o bucurie că astăzi vedem realizat acest obiectiv. În vară, părintele mi-a arătat acest loc și îmi spunea, cu entuziasm, ce și-a propus să facă. Iată că ideea s-a materializat. Eu sper să avem cât mai multe parohii care să se aplece spre activitatea culturală și istorică”, a declarat Ioan Mang.

Părintele Mititeanu consideră că sfințirea acestui atelier în zi de sărbătoare ,,va rămâne mărturie peste ani și ani despre ceea ce înseamnă comuna Vadu Crișului”.

Cursurile în cadrul școlii de pictură vor fi susținute de către profesorii Adrian Bradea și Marius Șchiop, cei care au semnat icoanele expuse la inaugurarea Centrului de Creație, Artă și Tradiție Creștină ,,Sf. Ierarh Nicolae”. ,,Atelierele de pictură sunt oferite în mod gratuit copiilor care își doresc să învețe tainele acestei arte, indiferent de religie sau alte criterii. Ei vor primi toate instrumentele și materialele necesare, astfel încât părinții lor să nu fie nevoiți să depună niciun efort financiar. În plus, în proximitatea acestui spațiu vom realiza și un atelier de sculptură, la care vor putea participa cei care au înclinație”, au precizat gazdele.

Deocamdată, 15 copii s-au înscris la cursuri. Și, pentru a-i încuraja să vină în număr cât mai mare, Adrian Bradea le-a prezentat celor prezenți instrumentele de pictură și materialele care sunt folosite pentru realizarea icoanelor, precum și etapele ce se parcurg până la finalizarea unei lucrări. În schimb, Marius Șchiop le-a explicat tinerilor valoarea spirituală a unei icoane: ,,Icoana este o fereastră spre cer. Icoana este lumină și dă lumină.”

La finalul evenimentului, pe un fundal de colinde, cei mici au primit pachete din partea lui Moș Nicolae, iar cei mari au fost invitați să viziteze Muzeul etnografic al satului.

Larisa Patricia Herlaș