300 de colindători, participanți la cea de-a VIII-a ediție a Festivalului de Datini și Obiceiuri de Crăciun și Anul Nou, au vizitat Consiliul Județean și Prefectura Bihor și le-au urat gazdelor sănătate și un an mai bun.

De opt ani, Asociația Pro Bambini din Oradea organizează, Festivalul de Datini și Obiceiuri de Crăciun și Anul Nou „Asta-i datina străveche”. „An de an, ne reuneşte aceeaşi dragoste de folclor, de frumos, de copii şi tineri, de ospitalitate, de prieteni ai folclorului. Festivalul a rămas aceeaşi punte de legătură către oameni frumoşi, părinţi minunaţi, copii, tineri și dascăli determinaţi în dragostea pentru tradiții și obiceiuri străbune”, transmit organizatorii evenimentului.

Primii colindători la Consiliul Județean

Ediția din acest an a festivalului se desfășoară vineri, 7 decembrie, la Oradea. Peste 350 de copii și tineri din Suceava, Sibiu, Bistrița, Maramureș, Cluj, Satu Mare, Bihor și Ungaria vor prezenta datinile străbune. După o paradă a portului popular pe traseul Cetatea Oradea – Catedrala „Învierea Domnului” (Centrul civic) – Podul Dacia, tinerii s-au oprit la sediul Consiliului Județean și al Prefecturii pentru a colinda gazdele.

De la ora 17, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Oradea, colindătorii vor prezenta obiceiuri și dansuri din zonele folclorice din care provin. Organizatorii anunță că intrarea la eveniment este liberă, iar din program nu vor lipsi Umblatul cu Turca, Alduitul colacului, pălincii, vinului, cârnațului, obiceiul „Talgerelor”, Alegerea cetei junilor, Chiraleisa, Umblatul cu Ursul, Capra.

Veres Diana