Publicul care va participa miercuri seara la cea de a treia reprezentație a spectacolului ,,Avalanșa” are ocazia să facă cunoștință cu autorul piesei, celebrul dramaturg turc Tuncer Cücenoğlu, și cu Nermin Hogea, cea care a realizat traducerea textului în limba română.

Tuncer Cücenoğlu a participat, în prima parte a zilei de miercuri, la o întâlnire cu presa locală, care a avut loc în foaierul Teatrului Regina Maria. La conferința de presă au mai fost prezenți Petru Vutcărău, regizorul spectacolului ,,Avalanșa”, Andrian Locovei, directorul artistic al Trupei ,,Iosif Vulcan”, Victoria Balint, şef al biroului de proiecte culturale al Teatrului Regina Maria, și Amalia Buie, designerul vestimentar care a confecționat costumele actorilor.

Dramaturgul, comparat de critici cu A.P. Cehov, a scris 28 de piese și aproape toate au fost montate. Dintre acestea, ,,Avalanșa” este cea mai jucată. ,,Textul este tradus în numeroase limbi și se joacă cu succes în toată lumea. În România a mai fost pus în scenă la București și Timișoara. Mă bucur că acum colaborez și cu Teatrul Regina Maria. Am găsit aici o echipă minunată. Teatrul românesc este unul de calitate, dintre cele mai bune din Europa. Îl voi promova peste tot unde voi merge și sper să avem o colaborare și în viitor, cu atât mai mult cu cât șase dintre piesele pe care le-am scris sunt traduse în limba română”, a declarat Tuncer Cücenoğlu.

Autorul își explică notorietatea piesei ,,Avalanșa” prin caracterul de universalitate pe care îl are. Acțiunea se poate petrece la fel de bine în Turcia, România, Franța, Belgia sau oricare altă țară din lume. Înfrânarea dorinței locuitorilor din acel mic sat de munte din Anatolia de a-și desfășura activitățile de rutină dincolo de teama de a face zgomot poate să fie transpusă în frica de a-ți exprima liber opinia, frica de a depăși barierele, de a alege să fii diferit și să trăiești liber. ,,Mesajul piesei este acela că nu trebuie să taci din cauza unui presupus pericol”, a punctat Cücenoğlu.

Petru Vutcărău și-a exprimat bucuria pentru faptul că a avut ocazia să monteze această piesă, pe care a lecturat-o pentru prima dată în limba rusă. ,,Piesa mi-a oferit ocazia să descopăr și alte mecanisme de a citi textul, deoarece există o mare diferență între literatură și teatru”, s-a destăinuit regizorul.

Amalia Buie, cea care a gândit și realizat vestimentația actorilor din distribuția spectacolului, a vorbit despre complexitatea costumelor și rolul lor în exprimarea emoțiilor, a sentimentelor și trăirilor interioare ale personajelor.

Spectacolul ,,Avalanșa” se va juca, cu publicul pe scenă, miercuri și joi, de la ora 19:00, în Sala Mare a Teatrului Regina Maria, urmând să se mai joace și în lunile următoare. Biletele pot fi achiziționate de la Agenția Teatrului de marți până vineri în intervalul orar 12:00 – 18:00, iar în weekend între orele 10:00-13:00. Puteţi cumpăra bilete şi cu o oră înainte spectacol sau online, pe www.biletmaster.ro.

Larisa Patricia Herlaș