Săptămânal, membri orchestrei Filarmonicii de Stat prezintă publicului orădean concerte de excepție. Evenimentul muzical de joi seara va aduce în sala „Enescu-Bartók”, „Opale concerto pentru acordeon” de Richard Galliano, o lucrare în primă audiție.

În cadrul conferinţei de presă de miercuri, conducerea artistică a instituţiei a prezentat detaliile concertului simfonic programat pentru seara Sfântului Nicolae. Evenimentul muzical se anunță unul deosebit de atractiv. În debut, celebrul Richard Galliano va fi interpreta, în primă audiție la Oradea, lucrarea „Opale concerto pentru acordeon”, dar și „Oblivion”, de Astor Piazzolla. În partea a doua a concertului, vor fi prezentate adevărate bijuterii muzicale ce poartă semnătura lui Verdi, Bellini, Dvořák, Debussy, Massenet, Catalani și Dellibes. Rolul solistic îi revine Dianei Axentii, care va mai interpreta și arii din „Trei romanțe” de Claude Debussy. Publicul orădean va putea urmări trei invitați din Republica Moldova: Valentin Doni, în calitate de dirijor, Eugen Negruță la acordeon și soprana Diana Axentii.

Despre artiști

Muzician complex, Valentin Doni este cunoscut în triplă ipostază: dirijor, compozitor şi interpret. A urmat cursurile Institutului de Arte „Gavril Muzicescu” din Chişinău, între 1973-1978, la clasa profesorului Isai Alterman (dirijor) şi a profesorului Pavel Rivilis (compoziție). În calitate de instrumentist – contrabas şi vioară – a activat în orchestra de muzică populară „Folclor”, „Mărţişor” şi în Orchestra Naţională de Cameră din Republica Moldova. În calitate de contrabasist a colaborat cu orchestra filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău şi Orchestra Simfonică Europeană din Spania. Dirijor permanent al Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău, Valentin Doni a fost distins de preşedintele Republicii Moldova cu titlul de „Maestru în artă”, iar de Guvernul Francez cu titlul „Cavaler al Ordinului în Arte şi Litere”.

„Talent și dedicație, pasiune și o extraordinară forță de interpretare, virtuozitate și măiestrie sunt cuvintele ce determină parcursul de creație al artistului”, spune Eugen Negruță, solistul născut la Chișinău în anul 1980. Cea mai frumoasă pagină din activitatea lui Eugen Negruță și a Ansamblului Concertino este colaborarea cu celebrul acordeonist și compozitor francez Richard Galliano. În 2009, Eugen Negruță a fost distins cu titlul „Artist Emerit al Republicii Moldova”. Tânărul muzician realizează constant numeroase turnee în România cu maestrul Tudor Gheorghe.

Diana Axentii, soprană originară din Republica Moldova, s-a stabilit în Franţa în anul 2002, unde şi-a finalizat formarea profesională la Conservatorul Național de Muzică și Dans din Lyon. A urmat două stagii importante de pregătire la Noul Studio al Operei din Lyon şi la Atelierul Liric al Operei din Paris. După un început de carieră ca mezzosoprană, vocea Dianei a evoluat spre o soprană lirico dramatică. Artista interpretează, de asemenea, şi un repertoriu orchestral ca Simfonia 4 de Mahler, Nopţile de vară și Messa solemnă de Berlioz.

Mădălina Venter