Teatrul Regina Maria a pregătit, pentru luna decembrie, un program atractiv, care cuprinde atât spectacole consacrate, cât și spectacole cu care publicul orădean a făcut cunoștință recent.

În prima zi a lunii, cu ocazia Zilei Naționale a României, Teatrul Regina Maria, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, a oferit publicului accesul liber la spectacolul aniversar ,,Odă Marii Uniri”, susținut de soliștii Ansamblului Artistic Profesionist ,,Crișana”: Otilia Haragoș Seghedi, Felicia Costin, Cornelia Covaciu, Luminița Tomuța, Cornel Borza și Leontin Ciucur. Concertul s-a desfășurat sub bagheta dirijorului Adrian Miescu, coregrafia a fost realizată de către Daniel Sandro, iar versurile și regia artistică îi revin actorului Eugen Țugulea.

Data de 2 decembrie a fost rezervată celor mici deoarece, la Sala Arcadia, s-a jucat ,,Apolodor, pinguinul călător”, un spectacol în care pinguinului tenor i se face foarte dor de familie şi de ceilalţi pinguini cu care trăia la Polul Nord. Astfel, acesta porneşte la drum lung ca să-i găsească.

Marți, 4 decembrie, va avea loc încă o reprezentație a piesei ,,F.A.D. (Noduri și plăci)”, care oferă spectatorilor ocazia de a fi martori la momentul în care Vera decide să le dezvăluie soțului și copiilor că are primele simptome ale unei boli genetice.

,,Avalanșa”, cel mai recent proiect al Trupei Iosif Vulcan, se va juca în 5 și 6 decembrie, de la ora 19:00, cu publicul pe scenă. Spectacolul este o poveste despre frică, dar și despre trecut și viitor, tradiția conservatoare și schimbarea mentalităților.

Sâmbătă, 8 decembrie, va avea loc premiera spectacolului ,,Sania lui Moș Crăciun”, în regia artistică a lui Igor Lungu. În urma cererilor venite de la părinți, la Polul Nord se organizează ad-hoc o ședință de salvat povești: Moș Nicoale și Moș Crăciun conving personajele negative din poveștile pentru copii să facă fapte bune. Cei care nu ajung la premieră își pot achiziționa bilete la reprezentația din data de 22.

După premiera spectacolului pentru copii, Sala Arcadia va găzdui un alt spectacol iubit de orădeni: ,,Variațiuni enigmatice”. O întâlnire profesională dintre doi bărbați inteligenți, scriitorul Abel Znorko, interpretat de actorul Sebastian Lupu, și jurnalistul Erik Larsen, în interpretarea lui Petre Ghimbăşan, se transformă brusc într-o partidă antrenantă de șah verbal.

,,Domnișoara Iulia”, text considerat o capodoperă a lui Strindberg, va fi pus în scenă duminică, 9 decembrie. Piesa mizează pe dezvăluirea firii umane cu toate „peticele sufletului”, așa cum scrie dramaturgul în prefață. Argumentul lui Strindberg prezintă o viziune foarte modernă asupra teatrului de acum un secol, iar intriga merge pe mai multe niveluri.

,,Leonce și Lena”, spectacol care își așteaptă publicul în 10 decembrie, este recomandat celor care vor să cunoască povestea a doi prinţi, prinţul Leonce din Regatul Popo şi prinţesa Lena din Regatul Pipi. Căsătoria aranjată dintre cei doi urmează să aibă loc iar ambii decid să scape de acest aranjament. Totuşi, nu reuşesc să fugă unul de celălalt, întâlnindu-se întâmplător fără să se recunoască şi îndrăgostindu-se.

13 decembrie va fi o dată cu noroc pentru spectatorii care își vor cumpăra bilet la spectacolul ,,O poveste foarte simplă”, regizat de Elvira Rîmbu. ,,Scripcarul pe acoperiș” se va juca în ziua următoare, ,,Ursul” și ,,Cerere în căsătorie” în 15, iar în data de 16 este programat ,,Domnul Jurdan”, o rescriere dramatică de Victor Ioan Frunză, după comedia „Burghezul Gentilom” de Jean Baptiste Poquelin Molière și după „Jourdain cel scrântit” de Mihail Bulgakov.

Biletele pot fi achiziționate de la Agenția Teatrului, deschisă de marți până vineri în intervalul orar 12:00 – 18:00, iar în weekend între orele 10:00 – 13:00. Acestea pot fi cumpărate şi cu o oră înainte de spectacol sau online, pe www.biletmaster.ro.

Larisa Patricia Herlaș