Bat clopote de sărbătoare și în atelierul de creație ,,Season Handmade”, acolo unde Mihaela Ioana Bălan, o tânăra cu mâini iscusite și talent cât încape, realizează ornamente personalizate pentru Crăciun. Despre atmosfera de dinaintea sărbătorilor în micul ei atelier artizanal ne vorbește chiar Mihaela.

NewsBihor: Cum a luat naștere ,,Season Handmade”?

Mihaela Bălan: S-a întâmplat în urmă cu trei ani. Se apropiau sărbătorile de iarna, iar eu îmi doream foarte tare un brad unicat, diferit față de ce se găsea pe piață. După ce am făcut puțină documentare, m-am pus pe treabă. Având și un job relativ stresant, am găsit în această îndeletnicire oaza mea de relaxare. La finalul unei luni, eu aveam deja aproximativ 60 de globuri și alte decorațiuni pentru bradul meu de vis. Încet, aceste globuri au început să dispară de pe pomul de Crăciun, deoarece toți prietenii care veneau la mine se ,,serveau” din brad. Așa a început povestea.

N.B: Ce fel de produse confecționezi în atelierul tău?

M.B: După cum se și numește acest proiect de suflet, ,,Season”, confecționez produse de sezon, în mare parte. Primăvara mă dedic produselor pentru Ziua Mamei și mărțișoarelor, după care urmează cele specifice Paștelui. Vara și toamna sunt ,,prinsă” cu sezonul nunților (e o adevărată satisfacție să le văd fericite pe mirese, atunci când intră în posesia obiectelor personalizate). Sezonul meu preferat, cel în care ne bucurăm de sărbătorile de iarnă, presupune confecționarea globurilor și a ornamentelor de Crăciun.

N.B: Cum se raportează bihorenii la lucrurile handmade?

M.B: Lucrurile handmade sunt apreciate peste tot în lume, deoarece sunt produse unicat, ce pot fi personalizate în funcție de dorințele clienților. De exemplu, anul trecut, înainte de Crăciun, am confecționat globulețe pentru serbarea unor copii în clasa 0, de la o școală din Oradea. Dorința mămicilor a fost ca fiecare copil să aibă numele pe ele, alături de imagini cu îndrăgitele personaje Mickey și Minnie. Deși majoritatea comenzilor vin din afara județului nostru, am fost plăcut surprinsă de căldura cu care au fost primite produsele mele și în Bihor.

N.B: Ce cadouri comandă clienții tăi în preajma Crăciunului?

M.B: Obiecte specifice sărbătorilor de iarna: nelipsitele globuri, dar și aranjamente cu lumânări, cutii pentru vin și accesorii pentru masa de Crăciun.

N.B: De ce este mai valoros un cadou handmade decât unul cumpărat din magazin?

M.B: În primul rând, este un produs unic, nu unul de linie. Apoi, este făcut cu suflet, personalizat cu drag în funcție de caracterul persoanei căreia îi este dăruit.

N.B: Care este atmosfera din atelierul de creație în această perioadă?

M.B: Atmosfera este una agitată. E multă forfotă, multă muncă. Această perioadă presupune executarea unui număr mare de comenzi, cu atât mai mult cu cât, în acest moment, producția obiectelor handmade are loc după orele mele de program. Mi-ar fi plăcut să îmi dedic tot timpul acestei pasiuni, dar, deocamdată, mă împart între locul de muncă și hobby. Nu mă plâng, însă. Ador să lucrez pe fundal de colinde, în special colinde vechi românești, să retrăiesc atmosfera din vremea când eram alături de bunici, în copilărie, și să îmi pun sufletul în ceea ce fac.

N.B: Ce te inspiră atunci când lucrezi?

M.B: Mă inspiră, în special, persoanele pentru care fac obiectele handmade, dar și natura și lucrurile simple care mă înconjoară.

N.B: Cum îți promovezi lucrările?

M.B: În momentul de față îmi promovez munca în mediul online, cu ajutorul paginii de Facebook ,,Season Handmade”. Însă, sunt foarte recunoscătoare și pentru recomandările prietenilor și a celor care îmi sunt deja clienți. Cu ajutorul lor, numărul persoanelor care mă contactează pentru o comandă crește constant.

N.B: Există concurență în lumea handmade?

M.B: Nu cred că poate fi vorba de concurență. Am întâlnit o comunitate extraordinară în rândul celor care produc handmade – oameni frumoși, gata să îți sară în ajutor cu un sfat sau o informație atunci când ai nevoie.

N.B: Care crezi că sunt ingredientele necesare pentru a te remarca pe piața produselor făcute ,,de mână”?

M.B: Unicitatea, dorința de a identifica așteptările celor care comandă. E foarte important să știi ce își doresc clienții. Doar așa poți realiza un produs pe măsura așteptărilor.

Larisa Patricia Herlaș