„S-au folosit 42 kilograme orez, carne şi ficat de porc, 2 kilograme piper, 2 de cimbru, 1.5 kilograme de ienibahar şi 5 kilograme de sare. Cu acest amestec am umplut 208.2 metri de membrană naturală, însă totul s-a realizat cu o tehnică specială”, a precizat Ioan Covaci, şeful echipei, care şi-a propus stabilirea unui nou record Guiness.

5 ore în „bucătărie”

Organizatorii celei de-a V-a ediţii a festivalului-concurs „D’ale Porcului” şi-au propus să stabilească recordul mondial pentru „Cel mai lung caltaboş din lume”.

„Prepararea se va face după o reţetă tradiţională bihoreană cu vechime, iar îmbinarea membranelor naturale se va face după un procedeu propriu”, au anunţat, încă de la început, organizatorii. Echipa de bucătari amatori şi profesionişti, din care a făcut parte şi Ioan Gligor, viceprimarul comunei Oşorhei, câştigătoarea concursului gastronomic de sâmbătă, a fost condusă de Ioan Covaci. Cinci ore au muncit bucătarii pentru a pregăti caltaboşul de 208.2 metri. După măsurarea oficială, vizitatorii festivalului au putut achizitiona câte un metru din caltaboşul-record.

Responsabili cu voia bună au fost duminică, orchestra condusă de Liviu Buţiu, Ansamblul, „Nuntaşii Bihorului”, Maria Haiduc, Maria Sidea, Antonela Ferche şi Aurel Tămaş. De asemenea, chef Bogdan Vandici a oferit demonstraţii culinare.

Cea de-a V-a ediţie a festivalului-concurs „D’ale Porcului” a fost organizată cu sprijinul Consiliului Judeţean Bihor prin Direcţia de Dezvoltare şi Implementare Proiecte şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale.

Veres Diana