Cu organizatori principali Asociația Clusterelor din România (ClusteRo) și Ministerul Finanțelor din Ungaria, şi parteneri Consiliul Județean Bihor prin Fundația Euroregiunea Bihor–Hajdú-Bihar, Oradea și Debrețin au găzduit, timp de trei zile, cel mai important eveniment european al momentului în domeniul clusterelor. Dacă Oradea a fost gazda primei zile de dezbateri, consfătuirile au continuat în orașul vecin, nu întâmplător, căci Debrețin poate fi considerat o adevărată putere în acest moment găzduind 5 clustere funcționale, în domenii ca farmaceutică, sport sau industria alimentară.

”Clusterele ne măresc competitivitatea”

În discursul său, primarul din Debreţin, Papp László, a accentuat faptul că aceste entități sunt parte integrantă a dezvoltării orașului, contribuind într-o mare măsură la realizarea investițiilor importante din 2018. ”Astfel de asocieri ne măresc competitivitatea, iar dacă între acestea și sectorul patronatelor și sfera civică există o cooperare, este cu atât mai bine”, a precizat edilul din Debreţin. Masivele investiții, dintre care cea mai importantă, aducerea brand-ului BMW aproape de graniţă, nu cresc doar competitivitatea, dar redefinesc oraşul în sine, a subliniat primarul Papp László. Se deschid oportunităţi de colaborare regională, o cooperare în rețea cu alte orașe din vecinătate. ”Nu trebuie să vedem obstacole în acest tip de colaborări, căci din punct de vedere istoric, social și cultural suntem foarte apropiați. Avem 1000 de modele de cooperare cu care ne putem lăuda”, a spus Papp László. Una dintre cele mai interesante abordări privind potențialul de exploatare a acestei forme de asociere le-a avut Annalisa Tessarolo, reprezentant al Comisiei Europene privind sectorul Antreprenorial și IMM-uri. Aceasta a subliniat importanța viitoarelor generații de clustere, printre care tineret și sport, domenii neabordate în urmă cu câțiva ani, dar care au crescut în ultima perioadă. Cele mai multe idei și elemente de evoluție se găsesc însă, în domeniul de inovare IT.

După o serie de dezbateri, evenimentul a continuat cu prezentarea unor clustere de succes din Europa respectiv, rolul și implicarea activă a sferei universitare.

Fenesi Klára