Joi, începând cu ora 12.00, Muzeul Ţării Crişurilor îi invită pe copii şi părinţi să participe la deschiderea a două expoziţii care sunt dedicate amatorilor de jocuri şi de jucării.

Expoziţia ,,De-a copilăria. O incursiune în lumea fascinantă a jocurilor şi a jucăriilor” este organizată în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor, Asociaţia Muzeul Jucăriilor din Bucureşti şi Plastor SA Oradea. În cadrul expoziţiei este prezentată o selecţie de peste 600 de piese din colecţia Asociaţiei, care în decursul anilor a strâns peste 15.000 de jucării. Acestea au fost fabricate în România sau în alte ţări (Germania, Anglia, Japonia, China, Ungaria, SUA, fosta URSS), între anii 1900-1980 şi reprezintă jucăriile câtorva generaţii de copii din România. Vizitatorii vor descoperi păpuși, trenulețe electrice, mașinuțe, trotinete, un căluț-balansoar, cărucioare de păpuși, dar și celebrele jocuri „Păcălici”, „Șah”, „Moara”, „Telefonul”. O parte a exponatelor sunt realizate chiar în Oradea, la fosta fabrică Viitorul (Plastor). Expoziţia este însoţită de un film despre istoria jucăriilor, de aprox. 25 de minute, dublat în limba română.

Cea de-a doua expoziție prezintă „Vârsta de aur a seturilor LEGO (1970-1990)”, organizată în colaborare cu Asociația Brickenburg din Cluj-Napoca. Vor putea fi văzute seturi realizate în anii amintiți, pe tematici precum Orașul, Cosmosul, Trenul și Pirații şi care vor fi expuse în vitrine. Ceea ce face mai interesantă această expoziţie este locul de joacă destinat celor care doresc să se aşeze şi să construiască cu ajutorul pieselor LEGO puse la dispoziţie de către Asociaţia Brickenburg în acest scop.

La vernisaj vor fi prezenţi Cristian Dumitru şi Mihail Dumitru, fondatorii Asociaţiei Muzeul Jucăriilor, Ion Şereş, Director General al Plastor SA Oradea, precum şi Sever Alicu, ambasador al Asociaţiei Brickenburg pe lângă T.L.G. Invitat special la vernisaj este Mircea Pricăjan, redactor la Revista „Familia”, autor de cărţi pentru copii. Expoziţiile rămân la Muzeul Ţării Crişurilor până în 10 februarie 2019.

Mădălina Venter