Întârzierile apărute în implementarea proiectului privind sistemul integrat de management al deșeurilor din județul Bihor nu se pot imputa Consiliului Județean Bihor sau Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (A.D.I.) ECOLECT, arată conducerea Consiliului Județean Bihor.

„Consultantul din proiectul SMID, selectat de altfel în perioada când PNL asigura conducerea Consiliului Județean Bihor, este cel care a predat caietele de sarcini privind sistemul de management al deșeurilor abia în luna septembrie 2018. Propunerile de îmbunătățire – privind realizarea caietelor de sarcini, etapele și termenele asumate – înaintate de conducerea A.D.I. Ecolect managerului de proiect și echipei de consultanți încă din primăvara 2018 nu se regăsesc însă în varianta predată de consultanți, în urmă cu două luni”, se arată într-un comunicat al Consiliului Județean Bihor.

Interes comun al Consiliului Județean Bihor, A.D.I. Ecolect și al celor 101 primării din județ

Pentru a grăbi implementarea proiectului, A.D.I. Ecolect, structura responsabilă pentru gestionarea deșeurilor la nivelul județului Bihor, a centralizat și prelucrat datele privind cantitățile de deșeuri generate în județ, populația efectivă din fiecare UAT, etc. De asemenea, au fost inițiate discuții și întâlniri cu primarii. Ecolect va trebui să rezolve în 2-3 luni ceea ce oamenii puși de fostul președinte al CJ Bihor nu au reușit să facă în doi ani de zile. „În ceea ce privește implementarea proiectului privind sistemul integrat de management al deșeurilor din județul Bihor (SMID), investițiile necesare sunt finalizate în proporție de 99%. Mai rămâne doar ca managerul de proiect să reușească să repare deficiențele cunoscute și să facă recepția finală a lucrărilor”, menționează purtătorul de cuvânt al CJ Bihor, Simon Adrian.

Finanțat din fonduri ale Uniunii Europene, proiectul SMID este unul fazat, termenii privind implementarea nefiind depășiți. Pentru a se evita declanșarea procedurii de infrigement, autoritățile județene pot implementa proiectul până în anul 2023. Termenul de operare efectivă asumat de către SMID Bihor este trimestrul III al anului 2019.

Veres Diana