În luna noiembrie, Fundaţia Lampas, în parteneriat cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor, lansează „Ghidul practic pentru victimele violenţei domestice”, realizat în cadrul proiectului „Opreşte acum violenţa în familie!”, finanțat din fondurile Direcţiei de Dezvoltare şi Implementare Proiecte Bihor, din cadrul Consiliului Judeţean Bihor.

Activitățile derulate în cadrul proiectului urmăresc implicarea specialiștilor din diverse domenii de activitate, care vin în contact cu grupuri vulnerabile și victimele violenței domestice, pentru a reuși prevenirea și combaterea acestui fenomen. Proiectul urmărește, de asemenea, întărirea cooperării dintre societatea civilă și instituțiile statului și facilitarea schimbului de bune practici și dialogul interdisciplinar între specialiști. „Ghidul este elaborat pentru victimele violenței domestice. Este prezentat și diseminat în rândul specialiștilor care vin în contact cu grupuri vulnerabile și victime. Ghidul cuprinde informații utile: definiția, formele și ciclul violenței domestice, ce trebuie să facă victima atunci când izbucnește un episod violent, ce trebuie să facă după producerea unei agresiuni, ce înseamnă un ordin de protecție și cum se poate obține și datele de contact ale instituțiilor și organizațiilor care oferă sprijinul necesar în astfel de situații. Specialiști din diverse domenii de activitate (cadre didactice, consilieri școlari, consilieri educaționali, asistenți sociali, polițiști, reprezentanți ONG-uri) vor face schimb de experiență în cadrul celor 5 întâlniri organizate în județul Bihor”, spun organizatorii.

Program

  • 14 noiembrie 2018, în Cetatea Oradea, ora 13.30;
  • 15 noiembrie 2018, la Casa de Cultură Miron Pompiliu Ștei, ora 13.30;
  • 19 noiembrie 2018 la Liceul Tehnologic Nr.1 Șuncuiuș, ora 13.30;
  • 20 noiembrie 2018 la Asociația REKAB Valea lui Mihai, ora 17.00;
  • 28 noiembrie 2018 la Colegiul Agricol Valea lui Mihai, ora 12.00.

,,Astfel, specialiști din diverse domenii de activitate își vor îmbunătăți cunoștințele despre acest fenomen, primind informații despre situația actuală la nivel regional și național, cadrul legal, dezvoltarea și implementarea metodelor de prevenire la locul de muncă, principalii actori implicați în prevenirea și combaterea violenței domestice. În cadrul acestor întâlniri vom crea contextual analizei și dezbaterii multiplelor fațete ale violenței domestice, vom prezenta și disemina broșura realizată de către Fundația Lampas în parteneriat cu Inspectoratul de Poliție Județean Bihor’’, a precizat Ottilia Vura, coordonator proiect.

Mădălina Venter